NEKA BLISTAJU: 5 super trikova za održavanje belih patika
Foto: Shutterstock

KAO DA STE IH TEK KUPILI

NEKA BLISTAJU: 5 super trikova za održavanje belih patika

Zanimljivosti -

Ne očajavajte što se vaša omiljena letnja obuća brzo prlja. Imamo odlična rešenja kako da ih brzo i efikasno očistite

Leto je nezamislivo bez belih patika, koje su jedan od najprodavanijih modela obuće na svetu. Ali mana im je što one relativno brzo promene boju.

Svaki put kad na ulici vidimo nekoga ko ih nosi (a snežno su bele i nisu nove), pitamo se kako ih održava.

Da više ne biste razbijali glavu, donosimo nekoliko genijalnih trikova koji će vam pomoći da i vi svojim patikama vratite blistavost.

foto: Shutterstock

NIKAD ih ne stavljajte u mašinu za veš

Bele patike nikada, ali baš nikada ne smete prati u mašini za veš. Čak i najnežniji programi mogu ih nepovratno oštetiti, pa je zato najbolje prati ih ručno. Nemojte sušiti patike u mašini za sušenje, jer im to može izmeniti oblik. Umesto toga, stavite ih na toplo i suvo mesto i pustite ih da se osuše na vazduhu.

foto: Shutterstock

Čistači iz kuhinje

Ba sirće se može reći da je još jedno čarobno sredstvo za uklanjanje fleka. Umočite krpu u njega i nežno trljajući obrišite čiste patike. Već se sjaje, zar ne?

I ovom smesom ih možete veoma efikasno izbeliti, a za nju su vam potrebni kašičica sode bikarbone, malo vode i malo sirćeta. Pomešajte sva tri sastojka, vode i sirćeta sipajte otprilike isto u količini da zajedno sa sodom bikarbonom dobijete gustu pastu. Staru četkicu za zube umočite u pastu i izribajte patike. Nakon toga ih isperite toplom vodom i ostavite da se osuše. Ova domaća pasta odlična je i za platnene i za kožne patike, a skida i tvrdokorne i stare mrlje.

foto: Shutterstock

U laku je (brzinski) spas

Ogrebotine i male nabore na patikama nastale nošenjem najbrže možete popraviti belim lakom za nokte. Tako ćete u sekundi sakriti oštećene delove i osvežiti im izgled.

Pomoć kod masnih mrlja

Masne mrlje su možda i najgori problem na belim patikama, koji je, na sreću, rešiv. Ako ste slučajno na ulici stali na ulje od automobila ili prosuli neku masnu tečnost po njima - tajna je u šamponu, staroj četkici za zube i toploj vodi i biće kao nove! Četkicom ćete dosegnuti baš sva mesta i nabore na njima.

foto: Shutterstock

A šta s pertlama

Baš kao i patike, ni njih ne treba prati u mašini za veš, nego ručno. Topla voda i sapun učiniće da budu kao nove!

foto: Shutterstock

Nikad ih ne ostavljajte direktno na suncu

Ako imate naviku da obuću ostavljate ispred vrata ili na balkonu, s belim patikama to nipošto nemojte raditi. Zbog sunca bi mogle da požute, a tu štetu nećete moći da popravite. Zato ih čuvajte u ormariću za obuću.

Oprezno s gumenim donom

Na gumenim delovima patika ne koristite jake izbeljivače jer mogu da ih oštete. Bolje ih izribajte belom pastom za zube i četkicom

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NEĆETE POTROŠITI NI DINAR, A BIĆETE MODERNE: Napravite lako svoj par iscepanih farmerki!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track