ŠTA VAŠ LJUBIMAC ŽELI DA VAM KAŽE KADA PRUŽI ŠAPU: Zašto vas pas prati i u WC
Foto: Shutterstock

Otkrijte

ŠTA VAŠ LJUBIMAC ŽELI DA VAM KAŽE KADA PRUŽI ŠAPU: Zašto vas pas prati i u WC

Zanimljivosti -

Nije tako komplikovano razumeti šta vaš dlakavi ljubimac pokušava da vam poruči ako pratite njegovo ponašanje i izraz lica.

Psi rade isto to, posmatraju vlasnike i po izrazu lica i boji glasa zaključuju kakve su volje i hoće li dobiti omiljenu poslasticu, ići u šetnju ili su nešto skrivili. Ovo je 9 znakova na osnovu kojih možete prepoznati šta mu je tog trenutka na umu.

1. Velike „šteneće“ oči

Ovakav izraz lica, sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, može se nazvati klasikom jer ga psi uvek koriste kad nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

2. Svuda vas prati

Idu za vama čak i kad krenete u WC. Ako vrata od toalete nisu zatvorena, pas će sesti pored vlasnika i čekati, sasvim opušteno, dok ne završi. Po rečima veterinara, to rade instinktivno osećajući da treba da slede vlasnika.

3. Donosi vam poklon

Na primer, u zubima će vam doneti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole da podelite osećaj radost s vlasnicima. Ako lopticu ignorišete, misliće da vam se poklon ne dopada, pa će vam ubrzo ponuditi svoju drugu igračku.

foto: Shutterstock

4. Želi maženje nakon obroka

Psi se tada osećaju veoma zadovoljno jer su im stomačići puni, na toplom su, okruženi porodicom. To pokazuju time što žele da se maze s vama, pa čak i kada možda niste raspoloženi, oni će vam gurati glavu u krilo i strpljivo čekati.

5. Liže vas po licu

Ližući vas po licu ili nekom drugom delu tela, psi pokazuju da su poslušni, a tako umanjuju svoj osećaj stresa i izražavaju ljubav.

6. Teši vas kad ste tužni

Psi dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osećaju tužno. Oni nepogrešivo čitaju govor tela. U takvim situacijama pokušavaju da uteše vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanje šapom, ležanje na nogama.

7. Ušunja vam se u krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsrećniji na svetu da može da spava sa svojim vlasnikom na krevetu, zalepljen za njega, kao u čoporu. Iz toga razloga vole da se ušunjaju u krevet i kad znaju da ne smeju - isplati se reskirati za nekoliko trenutaka uživanja. Osim toga, i oni vole da im je mekano pod guzom.

8. Podiže šapu i gleda vas

To znači da je veoma raspoložen za igru ili da je gladan. Ponekad to rade i kad vide nešto zanimljivo u svom okruženju.

9. Naslanja se na vas

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da mu je potrebno malo ljubavi, nežnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmerena prema njima i tada se tope od miline.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track