NAJBOLJI SAVETI ZA DOBIJANJE POSLA: Napišite CV koji će zapanjiti poslodavce!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

NAJBOLJI SAVETI ZA DOBIJANJE POSLA: Napišite CV koji će zapanjiti poslodavce!

Zanimljivosti -

Kada aplicirate za željeni posao, prvo na šta treba da obratite pažnju je kako što efikasniije, jasnije i profesionalnije da napišete vašu biografiju.

Trebalo bi da znate da se CV piše u "Word" dokumentu, te da bi veličlina trebalo da bude od 11 do 14, te i da ne sadrži nepotrebne informacije, kao i detalje koji mogu odvući pažnju sa važnih informacija.

foto: Profimedia

SLIKA

Ona ostavlja prvi vizuelni utisak koji će se poslodavcima urezati u pamćenje. Psihološki efekat je jači, a i sami znate da ćete biti motivisaniji da pročitate tekst, ukoliko u njemu postoji slika. Bilo bi dobro da, ukoliko imate dobar fotoaparat ili telefon sa zadovoljavajućom kamerom,zamolite nekoga od prijatelja ili člana porodice da vas uslika. Mozete otići do fotograske radnje, kako bi vam to odradili profesionalno. Što se tiče samog izgleda slike, obratite pažnju ukoliko se ne budete profesionalno slikali, da vam slika u pozadini bude čista, da nema nekih dodatnih predmeta, da to ne bude slika iz izlaska sa društvom, pa ili da nosite neke aksesoare na glavi, kao sto su npr. šesir, sunčane naočare i slično.

foto: Profimedia

LIČNI PODACI

Tu spadaju: Ime i prezime, datum rođenja, adresa stanovanja, broj telefona, broj mobilnog telefona i mejl. Uglavnom svi lične podatke stavljaju na vrh stranice, međutim pokazalo se da većina poslodavaca više vole da vide prvo vaša iskustva na drugim poslovima, pa tek onda koji ste fakultet ili školu završili. Jer, ako imate samo diplomu, a nemate iskustva, manje su verovatnoće da će vas primiti za taj posao.

OBRAZOVANJE

Ovde pišete: Naziv srednje škole i smer, godinu kada ste se upisali kao i kada ste završili skolu, naziv fakulteta/visoke škole i smer (ukoliko ste studirali), godinu kada ste ga/je upisali kao i godinu kada ste diplomirali, a možete navesti i prosek sa kojim ste završili školu ili fakultet/visoku školu i koje ste zvanje stekli (npr. profesor, frizer, menadžer, mesar i sl.).

foto: Profimedia

RAD NA RAČUNARU

Ovo je izuzetno bitno. Svaki posao koji je kancelarijski zahteva poznavanje rada na računaru. Morate znati MS Office paket kao sto su Word, Excel, Powerpoint i slično! Rad na internetu je takođe izuzetno bitan. Ukoliko znate van toga jos nešto da radite, navedite obavezno.

LIČNE OSOBINE

Možete navesti neku od sledećih osobina (vrlina): Odgovoran/na, disciplinovana, tolerantna, sposobna za individualni kao i za timski rad, posvećena i istrajna u poslu, samoinicijativna, kreativna, komunikativna, spremna na saradnju i timski rad sa osobama različitog profila. Naravno, ove osobine treba da uskladite sa ponudom posla za koji aplicirate. Pored ovih, možete navesti još niz osobina koje vi posedujete.

LIČNO ISKUSTVO

Ovde napišite sve što ste do sada radili, radno mesto na kojem ste radili, naziv firme, koja su bila vaša zaduženja (ukratko naravno) i od kada do kada ste radili. Dakle, sve što mislite da može biti korisno za posao na koji konkurišete, navedite ovde. Neke stvari izostavite. Nemojte nikad slati isti CV za različite poslove, jer ukoliko npr. konkurišete za posao programera, ako ste pre toga radili kao sezonski radnik, brali višnje, jabuke, čupali metilice, nema potrebe to da navodite, jer vašem poslodavcu to stvarno neće biti baš mnogo zanimljivo.

foto: AP/Ilustracija

BITNA STVAR

CV uvek šaljite u PDF formatu. Ovo je bitno iz tog razloga što vi ne možete znati koju verziju Worda ima osoba kojoj šaljete CV. Ako vi šaljete 2007 Word, a on ili ona ima 2003 Word, vaša slika se može pomeriti na skroz drugi kraj dokumenta, što uopste neće izgledati lepo.

Potrudite se da vam sve stane na jednu stranu, nemojte bitni preopširni. Takođe, možete uz ovo priložiti i skenirane fajlove npr. o diplomi, sertifikate, zahvalnice, pohvalnice i tome slično.

Kurir.rs/Srbija Danas, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track