BOGOJAVLJENSKA TRKA: Ne mogu svi da skoče u ledenu vodu, postoje STROGA pravila, a evo šta čeka prvog koji stigne do ČASNOG KRSTA!
Foto: Marina Lopičić

TRADICIJA

BOGOJAVLJENSKA TRKA: Ne mogu svi da skoče u ledenu vodu, postoje STROGA pravila, a evo šta čeka prvog koji stigne do ČASNOG KRSTA!

Zanimljivosti -

Mnogi hrabri i odvažni pravoslavni vernici će Bogojavljenje na današnji dan obeležiti i tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije.

Među njima najviše je pripadnika jačeg pola, mada je u proteklim godinama sve veći odziv i dama koje žele da se nadmeću, a neretko se dešava da neka od njih odnese i pobedu.

Evo šta simboliše ovaj tradicionalni bogojavljenski čin plivanja za Časni krst:

Ovim činom vernici koji se nadmeću pokazuju svoj viteški podvig, a nas ostale podsećaju na poruke praznika: sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi koje je i Isus slao i otpočeo misiju uspostavljanja hrišćanstva, vere koja nas ujedinjuje.

foto: Fonet

Uslovi za plivače su: da su postili Božićni post, da pristupe pravoslavnim duhom mere i ljubavi, a ne takmičarski i da su prošli lekarski pregled.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja jeste da se povrati istinski duh i saborni značaj manifestacije koji se izgubio u nadmetanju plivača. Plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, već treba da se ogleda u činu da svi ujedinjeni u veri simbolično iznesu krst iz vode.

Za onog ko prvi stigne do krsta, pre nego doplivaju ostali, veruje se da će ga pratiti sreća tokom cele godine.

foto: Fonet

Evo kako po tradiciji izgleda ova manifestacija:

Proslava Bogojavljenja počinje jutarnjom litrugijom u hramovima širom Srbije, nakon čega u mnogim mestima kreće litija ulicama sve do reke ili jezera gde će se plivači nadmetati za časni krst.

U mestima gde je temperatura vode veoma niska i gde se lomi led da bi se omogućilo plivanje, ovo bogojavljensko nadmetanje dozvoljeno je samo nekolicini najiskusnijih plivača, ili se pak otkazuje.

foto: Filip Plavčić

(Kurir.rs/Opanak/Foto Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja