FENOMEN KOJI TRAJE 24 GODINE: Za OVA pravila Slagalice sigurno niste čuli!
Foto: Print Screen Jutjub

kviz

FENOMEN KOJI TRAJE 24 GODINE: Za OVA pravila Slagalice sigurno niste čuli!

Zanimljivosti -

TV Slagalica je fenomen koji traje već 24 godine, a njena popularnost ne jenjava.

U igri "Slagalica" sastavljeno je blizu 15.000 reči, isto toliko pojmova u igri "asocijacije", a toliko je i rešenih zadataka u igri "moj broj". U igri "korak po korak" otkriveno je gotovo osam hiljada pojmova, a u igri "ko zna, zna" postavljeno 55.000 pitanja iz opšte kulture i informisanosti.

U Slagalici postoji 6 igara u kojima takmičari proveravaju svoje znanje, sposobnosti i brzinu.

Slagalica

  • Prvo plavi, a potom i crveni takmičar — govoreći "stop" — bira 12 slova azbuke kojima permutovanjem treba da sastavi što dužu reč; svako slovo u reči koju takmičar sastavi vredi 2 poena, a dodeljuju se i dodatni poeni ukoliko je reč maksimalne dužine; poene dobija samo takmičar čija je reč duža (ako su obe iste dužine, prednost se daje takmičaru koji je birao slova) i koji ima ispravnu reč (imenice u nominativu, glagoli u infinitivu)
  • Moj broj Prvo plavi, a potom i crveni takmičar — govoreći "stop" — bira svoj broj te drugih 6 brojeva pomoću kojih sa 4 elementarne matematičke operacije treba da izrazi traženi broj koji je ’izvukao’ (1—999); prva četiri od šest brojeva su jednocifreni, peti može da bude 10, 15 ili 20, a šesti 25, 50, 75 ili 100
foto: Print Screen Jutjub

Korak ko korak Takmičar treba da pronađe zadati pojam u maksimalno 7 koraka (od kojih je prvi najteži, a poslednji najlakši); polja se otvaraju sve dok se ne otkrije traženi pojam, a vreme koje se daje za pogađanje pri jednom otkrivenom novom koraku je 5 sekundi; prvo plavi takmičar ima prednost pri pogađanju, a potom crveni

  • Skočko

Takmičar treba da pronađe zadatu kombinaciju 4 znaka u 6 pokušaja sa 6 znakova (skočko, tref, pik, herc, karo, zvezda); igra poznatija pod nazivom "mastermajnd". Skočko je igra sa znakovima. Računar nasumično izabere kominaciju od četiri znaka koju treba pogoditi. Znakovi se biraju iz skupa od 6 znakova, a određeni znak se može pojavljivati i više puta. Imate 7 pokušaja da pogodite kombinaciju, a nakon svakog pokušaja računar prikazuje koliko znakova ste pogodili i koliko od tih znakova je na pravoj poziciji. Za uspešno pronalaženje kombinacije iz 6 ili manje pokušaja dobijate 30 poena. Za pronalaženje kombinacije iz 7 pokušaja dobijate 20 poena.

Kako se igra? Levim tasterom miša vršite odabir znaka za svako polje tako što kliknete na odgovarajući mali znak u svakom polju. U slučaju da ste izabrali loš znak, kliknite na njega pa će se ponovo pojaviti mogućnost odabira.

Kada ste odbrali sva 4 znaka u kombinaciji, kliknite na opciju OK. Računar će tada ispisati koliko znakova ste pogodili. Za znakove koji su na pravom mestu će se pojaviti crvena, a one koji su na pogrešnom siva kuglica.

Vreme je ograničeno na 120 sekundi, a odbrojavanje počinje kada kliknete na dugme START. U slučaju da vreme istekne, dobijate nula poena.

  • Ko zna zna

Provera opšteg znanja u 10 pitanja; takmičar koji se prvi javi dobija 10 poena za tačan odgovor, a −5 za netačan (tada šansu sa istim uslovima dobija drugi takmičar ukoliko se javio); maksimalno vreme za prijavu za davanje odgovora na jedno pitanje je 5 sekundi.

  • Asocijacije

Otvaranje polja (1, 2, 3, 4) u četiri kolone (A, B, V, G) čija rešenja daju konačno rešenje asocijacije; maksimalno vreme za ovu igru je 4 minuta (po 2 minuta za asocijaciju koju započne plavi od. crveni takmičar)

Postoje stvari o takmičarima, nivoima takmičenja i nagradama koje sigurno niste znali o čuvenoj Slagalici.

foto: Print Screen YT
  • U kvizu "TV Slagalica", za 24 godine postojanja, učestvovalo je više od 4.000 takmičara različite starosne dobi i obrazovanja. Najmlađi takmičar imao je šesnaest godina, a najstariji sedamdesetak. U takmičenju su učestvovali đaci, profesori, radnici, lekari, inženjeri, mašinovođe, preduzetnici....
  • Takmičenje u "TV Slagalici" odvija se po ciklusima. Svaki ciklus ima 61 emisiju. Princip takmičenja je kup sistem.
  • Prvih četrdeset emisija kviza jesu kvalifikacije za četvrtfinale. Jedan takmičar može da ima najviše sedam pobeda u nizu.
  • U četvrtfinalu se takmiči osam najuspešnijih učesnika. Od njih se formiraju četiri para koja se nadmeću u po dve emisije.
  • Od četiri pobednika sa tog nivoa takmičenja formiraju se dva polufinalna para. Takmičenje u polufinalu odvija se u po tri emisije.
  • Pobednici polufinalnih susreta susreću se u četiri finalne emisije koje odlučuju o plasmanu za prvo i drugo mesto.
  • Njihovi polufinalni parovi bore se za treće mesto u tri epizode kviza.
  • Svi takmičari u „TV Slagalici" osvajaju nagrade. U kvalifikacijama za četvrtfinale to su vredna izdanja domaćih izdavačkih kuća.
  • Osam najuspešnijih takmičara osvaja dodatne robne i novačane nagrade, a pobednik, vicešampion i trećeplasirani i turistička putovanja.
foto: Print Screen Jutjub

Kurir.rs/Foto: PrintScreen Jutjub

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VODITELJKA OTKRILA TAJNU KAKO SE SNIMA SLAGALICA: Detalj kviza koji gledaju milioni će vas šokirati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track