(RECEPT) NA SRETENJE PREMITE OVO ZA RUČAK: Zaboravljeni srpski specijalitet koje su jeli srpski ustanici! Omiljena hrana Crnog Đorđa
Foto: Wikipedia, Profimedia

Papula

(RECEPT) NA SRETENJE PREMITE OVO ZA RUČAK: Zaboravljeni srpski specijalitet koje su jeli srpski ustanici! Omiljena hrana Crnog Đorđa

Zanimljivosti -

Spremala od davnina, a bila je Karađorđevo omiljeno jelo. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem.

Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

Sastojci: 500 grama belog pasulja tetovca, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 2 decilitra ulja, aleva paprika, biber, so, peršunov list.

Priprema: Pasulj treba prebrati, oprati, pa naliti hladnom vodom i pustiti da provri. Kada provri, tu vodu odliti, pa naliti toplom vodom da ogrezne. Dodati sitno iseckane dve glavice crnog luka, pa kuvati dok voda ne pobeli, a pasulj se sasvim ne raskuva. Pasulj se zatim procedi i dobro izgnječi, da se od njega napravi pire. Potom se posoli po ukusu, doda sitno iseckan beli luk. Na kraju se prelije uljem začinjenim sa malo aleve paprike i pospe seckanim peršunovim listom.

Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track