(FOTO) DUGAČAK JE 180 METARA: Ovaj tunel u Beogradu je za mnoge nepoznanica, a iza njega se krije OVA priča!
Foto: Print Screen YT

skriven podzemni most

(FOTO) DUGAČAK JE 180 METARA: Ovaj tunel u Beogradu je za mnoge nepoznanica, a iza njega se krije OVA priča!

Zanimljivosti -

Beograd je pun tunela i laguma. Jedan od njih je potpuno zaboravljen od urbanista, a nalazi se ispod Maleškog brda na Savskom vencu.

Naime, ispod dela Savskog venca postoji prolaz dugačak 180 metara. Oba ulaza su veoma zatrpana. Jedan je kod Prokopa, a drugi kod pumpe u Bulevaru Franše Deparea. Tunel su probijali nemački zarobljenici.

Interesantno je da je dugačak oko 180 metara i širok toliko da mogu da se mimoiđu dva teretna vozila.

Skriveni podzemni prolaz otkriva penzionisani novinar Bogdan Antić (73) za "Novosti".

Tunelske cevi se seća kao dete. Mališani iz Jatagan male su se tu bezbrižno igrali do sredine pedesetih.

foto: Print Screen YT

"Jedan izlaz bio je kod terena nekadašnjeg Fudbalskog kluba Heroj, na placu gde se danas nalaze auto-put, pivara BIP i benzinska stanica. Drugi izlaz je bio na vrhu Maleškog brda. Tamo se nalazio magacin preduzeća "Jabuka", priseća se Antić.

Antić je pre dve decenije bio zamenik predsednika opštine Savski venac.

Istražujući, saznao je da su podzemni tunel probijali nemački zarobljenici. Međutim, nikada nije imao neki strateški značaj.

Kaže da ga je od sredine pedesetih godina, kao hangar, koristila elektrodistribucija. Iznenada, bez objašnjenja ,1967. godine, svedoči on, zatrpana su oba ulaza.

Dragoslav Mišuljić (89) i njegov komšija Dragoslav Marković, potvrđuju postojanje tunela. Navode da se on proteže tačno ispod njihovih kuća.

"Imali smo neku informaciju da je jedno komunalno preduzeće tu odlagalo burad sa otrovnim piralenskim uljem. Međutim, iz nepoznatih razloga, tunel je sa obe strane zatvoren. Više ga niko nikada nije pomenuo. Ostala je tajna i do danas", priča Mišuljić.

Pre tri godine, prilikom javne rasprave o planu detaljne regulacije ovog kvarta, gradski urbanisti su ostali gluvi na apele žitelja Maleškog brda, da se tunel otvori i otkrije da li ima opasnih materija unutar njega.

"U planu detaljne regulacije moraju biti ubeleženi svi objekti na zemlji, kao i objekti i infrastruktura ispod površine zemlje. Ovaj tunel je volšebno nestao, ali kako", pita se Bogdan Antić.

foto: Printscreen YT

Kurir.rs/Novosti, Foto: PrintScreen Jutjub

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track