5 NEVEROVATNIH ČINJENICA O HRANI: Ove zanimljivosti su tako otkačene da smo mislili da su mitovi
Foto: Profimedia

VEROVALI ILI NE

5 NEVEROVATNIH ČINJENICA O HRANI: Ove zanimljivosti su tako otkačene da smo mislili da su mitovi

Zanimljivosti -

National Geographic Kids izdvojio je nekoliko interesantnih činjenica o hrani, toliko neverovatnih da su ih mnogi dugo smatrali mitovima.

Od koje namirnice je moguće napraviti dijamant?Koja hrana nema rok trajanja? Kako Japanci uzgajaju omiljenu letnju prirodnu poslasticu u obliku srca?Od putera od kikirija može se napraviti dijamant, piše National Geographic Srbija.Den Frost iz Geoinstituta u Bajernu u Nemačkoj mukotrpno radio na tome da replikuje kompeksne kristalne strukture koje se mogu naći u donjem omotaču Zemlje. Mislio je da proces može da izvuče ugljen-dioksid u reakciji koja esktrahuje kiseonik i - zbog velikih pritisaka - izbacuje ugljenik napolje u vidu dijamanata. Previš oslobođenog vodonika je uništilo eksperiment, ali je on uspeo da napravi dijamant!

U Japanu možete kupiti lubenicu u obliku srca.Kao i širom sveta, u ovoj zemlji Dalekog istoka lubenica je jedan od najpopularnijih letnjih plodova, a Japanci je koriste i u igri suikavari, u kojoj se ovo povrće koristi kao pinjata. Ipak, to nije najinteresantnije u vezi s lubenicama u Japanu: neke od njih su, naime, toliko lepe da se uopšte ne jedu. Reč je o lubenicama u obliku piramide i srca, koje se uzgajaju u posebnim kalupima.

Kinezi su jeli nudle i pre 4.000 godine - i neke od njih su pronađene!Jedno od omiljenih jela širom sveta bilo je specijalitet i na severozapadu današnje Kine, a dokaz za to je činija nudli pronađena oko tri metra ispod tla. Houjuan Lu s Instituta za geologiju i geofiziku Kineske akademije nauka rekao je da su ovo najstarije nudle pronađene na Zemlji.

Zaista je moguće ispržiti jaje na pločniku.Ukoliko temperatura dostigne 70 stepeni Celzijusovih, možemo ispržiti jaje, ali je eksperiment Roberta Voka, čije je detalje objavio u knjizi "Šta je Ajnštajn rekao svom kuvaru: Objašnjena nauka kuhinje", pokazao da to zavisi od sastava asfalta.

Med je večan.Nedostatak vode, kiselost i prisustvo vodonik-peroksida čine da med bude namirnica koja nema rok trajanja. Tako je, recimo, med koji su arheolozi pronašli u drevnim egipatskim grobnicama i dalje jestiv! Sa sajta National Geographic Srbija preporučujemo vam još:Humor na sumerski, starogrčki i staroegipatski način: 10 najstarijih viceva na svetuGENIJE NAD GENIJIMA: 9 stvari koje možda niste znali o Nikoli TesliTAČKE UPOZORENjA: Koje su najzagađenije reke u Srbiji?OVO SIGURNO NISTE ZNALI: U kojim gradovima je hrana najukusnija?NE MOŽEMO NI DA ZAMISLIMO OVAKAV SVET: Hoće li ova hrana uskoro nestati?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track