BAJKA SA TRAGIČNOM POZADINOM: Snežana i 7 patuljaka ustvari krije tužnu priču
Foto: Profimedia

Prava Snežana

BAJKA SA TRAGIČNOM POZADINOM: Snežana i 7 patuljaka ustvari krije tužnu priču

Zanimljivosti -

Da li ste se ikada zapitali šta kriju neke od najlepših priča iz našeg detinjstva?

Braća Grim su jednu od najpoznatijih bajki "Snežana i sedam patuljaka" napisali u 19. veku, a žene koje su mogle da im posluže kao inspiracija, živele su mnogo pre.

Verzija 1: Kontesa Margaret fon Valdek

U pitanju je kontesa Margaret fon Valdek, rođena 1533. godine.Sa 16 godina upoznala je i zaljubila se u španskog princa Filipa Drugog. Njena zla maćeha, Katarina od Hecfilda, nije odobravala vezu. Čak je i španski kralj digao glas protiv.Kada je Fon Valdekova preminula u 21. godini, mnogi su smatrali da je bila otrovana po naredbi kralja. Jedna od glavnih razlika u odnosu na priču o Snežani jeste ta što maćeha nikako nije mogla da je ubije pošto je Katarina umrla pre njene smrti.Što se tiče dela o sedam patuljaka, Valdekova je odrasla u oblasti Vildungen u Nemačkoj. Tamo su njena braća posedovala rudnik bakra u kojem su radila deca koja su zbog neuhranjenosti ostala niskog rasta.

foto Profimedia
foto Profimedia

Verzija 2: Marija Sofija Margareta Katarina fon Ertal

Još jedna moguća inspiracija za poznato delo braće Grim je Margareta Katarina, ćerka princa Filipa Krištofa fon Ertala. Rođena je 1729. godine u mestu Lor u Nemačkoj. Njena maćeha bila je Klaudija Elizabeta Marija fon Feningen, nadmena žena koja je u svakom smislu favorizovala svoju decu u odnosu na onu ''dobijenu'' brakom.

Zamak u kojem je Ertalova odrasla sada je pretvoren u muzej i ima čuveno ogledalo koje je važan deo priče o Snežani. Na ogledalu su natpisi ''samoljublje'' i ''Ona je lepa kao svetlost'', što je verovatno poslužilo kao inspiracija za narcisoidnu osvetu zle kraljice.

Ogledalo je napravio čuveni staklorezac koji je mogao da bude inspiracija za stakleni kovčeg u kojem je Snežana bila zarobljena pošto je zagrizla otrovnu jabuku.

I u ovoj priči kao inspiracija za patuljke poslužili su radnici u rudniku koji su bili nižeg rasta.

foto Profimedia
foto Profimedia

(24 sata)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track