ČINJENICE ZBOG KOJIH ĆE VAM SE ZGADITI ŽIVOT: Ovaj čas istorije o STAROM RIMU niste imali u ŠKOLI!
Foto: Profimedia

Misterije

ČINJENICE ZBOG KOJIH ĆE VAM SE ZGADITI ŽIVOT: Ovaj čas istorije o STAROM RIMU niste imali u ŠKOLI!

Zanimljivosti -

Ispostavlja se da Stari Rim ne čine samo filozofi, gladijatori i pozorišta. Rimljani su za sobom ostavili mnogo zagonetki, a o nekim njihovim običajima nam nikada ne bi pričali u školi na času istorije.

Ove činjenice o Rimljanima sigurno niste mogli da čujete na časovima istorije.

1. Rimljani su pili krv gladijatora

U Starom Rimu su pili krv ubijenih gladijatora. Smatralo se da na taj način čovek dobija životnu snagu. Nekoliko rimskih autora opisuje kako su posle borbi sakupljali krv mrtvih gladijatora i prodavali je kao lek. Rimljani su mislili da gladijatorska krv može izlečiti epilepsiju.

2. Rimljani nisu umirali mladi

Iako je prosečan životni vek u Starom Rimu 25 godina, mnogi Rimljani su doživeli starost. Na određivanje cifre 25 su verovatno uticale česte smrti žena pri porođaju, kao i česte smrti dece. U proseku, Rimljani nisu živeli kraće od nas.

3. Merenje vremena je bilo uslovno

Rimski sat je mogao da traje od 75 naših savremenih minuta u toku leta do 44 u toku zime. Stvar je u tome što su se Rimljani uglavnom orijentisali prema suncu. 12 dnevnih sati počinjalo je sa izlaskom sunca, a 12 noćnih posle zalaska. Dužina svakog sata je bila promenljiva, jer se dužina dana zimi i leti jako razlikovala. Zbog toga su Rimljani imali razumevanja za kašnjenje, a ni sami nisu bili naročito ažurni.

4. Samo su bogati nosili ljubičasto

Rimljani su procenjivali ljude po izgledu – tačnije, po boji odeće. Postojale su dve varijante – sve nijanse braon, žute, sive i crne boje su se smatrale znakom siromaštva; sve nijanse crvene, ljubičaste i zelene nastajale su veštačkim putem, bile su skupe, dopremljene iz daleka i smatrale su se znakom bogatstva. Naročito šik je bilo nošenje ljubičaste odeće.

5. Spojene obrve kao znak inteligencije

Kod žena su se izuzetno cenile guste i spojene obrve. Smatrale su se znakom visoke inteligencije, pa su zato rimske dame koristile razne trikove za povećanje gustine svojih obrva. Na primer, na lice su pomoću smole lepili veštačke obrve, napravljene od kozje dlake.

6. Stomatološka pomagala su bila tražena

Stari Rim je imao svoje stomatologe, a sami Rimljani su jako brinuli o zdravlju svojih zuba. To potvrđuje i arheološki pronalazak ženske vilice sa zubnom protezom. Naučnici smatraju da takva drevna stomatološka pomagala nisu bila predviđena toliko za potrebe, koliko za pokazivanje bogatstva, jer su samo bogati ljudi mogli da priušte sebi puna usta zuba.

7. Rimljani nisu voleli filozofe

U Rimskom carstvu su se rodili veliki filozofi, kao što su Seneka i Marko Aurelije. Ipak, mnogi Rimljani su bili neprijateljski nastrojeni prema filozofiji. Smatralo se da izučavanje filozofije sa fokusom na unutrašnji svet čoveka čini ljude nepodobnima za aktivan život i služenje državi.

8. Rimski komandiri nisu učestvovali u bitkama

U umetnosti su komandiri često predstavljani u borbi rame uz rame sa svojim vojnicima. Međutim, oni su zauzimali komandna mesta i odatle rukovodili radnjama armije radi bolje orijentacije. Samo u slučajevima kada je bitka bila skoro izgubljena, komandirima je sledovalo samoubistvo ili smrt od ruke neprijatelja.

9. Postojala je tradicija ispijanja otrova

Od kraja I veka n.e. rimski carevi su uveli tradiciju svakodnevnog ispijanja malih količina otrova radi poboljšanja imuniteta. Taj otrov se nazivao mitridat, u čast Mitridata Velikog, kralja Ponta, koji je prvi isprobao ovaj metod.

10. Progoni hrišćana

Rimljani su verovali da imaju dobre razloge da proganjaju hrišćane. Smatrali su da se njihovo carstvo zasniva na mnogoboštvu, a hrišćani su poricali njihovo postojanje. Ipak, rimski progonitelji su pružali šanse hrišćanima da prihvate tradicionalne bogove i na takav način izbegnu mučeničku smrt. Međutim, vernici nisu mogli da pristanu na takav dogovor.

11. Na gozbama se povraćalo

Rimljani su toliko voleli da preteruju u svemu, da su čak uveli tradiciju povraćanja tokom gozbi. Po rečima Seneke, Rimljani su se na gozbama prejedali, nakon čega bi izazivali povraćanje da bi ispraznili želudac i nastavili da jedu.

12. Rimljanke su farbale kosu

Iako su žene koje su farbale kosu isprva smatrane bludnicama, treća supruga cara Klaudija Mesalina je uvela u modu nošenje raznobojnih perika, a kasnije i farbanu kosu među rimskim plemstvom.

13. Konji su učestvovali u politici

Incitat je bio omiljeni konj cara Kaligule. Po rečima Svetonija, bila je podignuta skulptura Incitata od mermera i slonovače i imao je purpurnu odoru i opremu od dragog kamenja. Svetonije takođe piše da je Kaligula nameravao da Incitata postavi za konzula. Moguće je da je na takav način car želeo da se našali sa senatom, pokazujući da je čak i konj u stanju da obavlja posao senatora.

14. Sapun se nije koristio

Rimljani su se kupali svaki dan, ali sapun nisu koristili. Umesto toga su se mazali uljima, nakon čega bi ih sastrugali zajedno sa prljavštinom.

15. Prali su rublje na neuobičajen način

Rimljani su koristili ljudski urin za pranje odeće. Radnici su odeću stavljali u posudu i sipali u nju urin. Nakon toga, jedan čovek bi tapkao nogama po odeći da bi otklonio mrlje.

redinfoportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track