DA LI JE BEZBEDNO PITI IZ LIMENKE: Obratite pažnju na sledeće stvari
Foto: Shutterstock

Opasnost

DA LI JE BEZBEDNO PITI IZ LIMENKE: Obratite pažnju na sledeće stvari

Zanimljivosti -

Pri proizvodnji limenki vodi se računa o maksimalnoj zaštiti od spoljašnjih faktora, a jedino mesto gde se mogu isprljati jesu police u prodavnicama

Ispijanje sokova ili piva direktno iz limenke prilično je uobičajeno, pogotovo kad smo u prirodi. Samo najoprezniji će očistiti limenku maramicom, ali ni onda neće ukloniti bakterije. Samo će obrisati malo prašine s nje.Iako su sve zastupljenije od uvođenja u široku potrošnju, aluminijumske limenke stalno su predmet rasprava i polemika, bilo iz ekoloških bilo iz higijenskih razloga. Treba uzeti u obzir, kažu stručnjaci, da su pića u konzervama po pravilu kisela. Čak i ako mikroorganizam s ambalaže uđe u piće, malo je verovatno da će brzo uspeti da se razvije. Međutim, ako limenka dugo ostane otvorena na toplom mestu, rizik raste.Ali koliko je zapravo limenka čista ili prljava i može li se na taj način zaista preneti bolest? Put limenke od fabrike do kupca je veoma čist proces i jedino mesto na kome se limenka može isprljati jesu rafovi prodavnica, barova i kioska.

Pre nego što utolite žeđ pićem iz limenke, a želite da se zaštite od bilo kakve bolesti, obratite pažnju na sledeće:1. Obrišite limenku, jer nikad niste sigurni da li je čuvana na pravi način. Ali ne zaboravite da ćete maramicom skinuti prašinu, nećete je dezinfikovati.2. Proverite da li je limenka oštećena, ne sme biti naduvena, a na njoj nikako ne sme biti rđe. Ako je nabubrena, nikako nemojte piti iz nje.3. Ako je limenka oštećena, to znači da je i unutrašnji premaz - čiji je zadatak da spreči reakciju pića koje se u njoj nalazi i metala - oštećen. U tom slučaju metal je oksidirao i piće više nije bezbedno.4. Uz limenke ponesite i dovoljan broj slamčica. Tako nećete ustima dodirivati limenku, a podjednako ćete uživati u ukusu pića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track