DA LI STE SE IKAD PITALI: Zašto kutija za picu nije okrugla?!
Foto: Profimedia

Različitog oblika

DA LI STE SE IKAD PITALI: Zašto kutija za picu nije okrugla?!

Zanimljivosti -

Složićete se da bi bilo logičnije da su pica i kutija u kojoj se nalazi istog oblika.

Pica je nesumnjivo jedno od najpopularnijih jela u svetu. Možete pitati bilo kog prolaznika na ulici koja je njegova omiljena hrana i velika je mogućnost da će im prvo ovaj italijanski specijalitet pasti na pamet.

Većina nas voli italijansku kuhinju, posebno picu, pa se tako razumemo u različite vrste nadeva, punjene korice i slično, ali, da li ste se nekad zapitali zašto se ovaj specijalitet pakuje baš u četvrtaste kutije?

Lakoća i jednostavnost

Da krenemo sa proizvodnjom: proizvodnja četvrtastih kutija je jeftinija i jednostavnija. Zašto? Zato što se četvrtasta kutija može napraviti od jednog komada kartona. Takođe, četvrtaste kutije su lakše za pakovanje pice pre dostave. Izrada okruglih kutija za picu bi, sa druge strane, bila jako zahtevna i komplikovana, a samim tim i skuplja, što nije isplativo vlasnicima restorana i picerija. Pored toga, okrugle kutije bi se morale sastojati iz dva dela: posude i poklopca, što opet čini komplikovanijim izradu ovih kutija.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Tehnički aspekti

Razmislite i o tehničkim aspektima okrugle pica kutije. Izvlačenje iz okrugle kutije bi bilo komplikovano, a pritom bi moglo i da ošteti parče pice. Mnogo je lakše i jednostavnije izvaditi parče pice iz četvrtaste kutije. I ne samo to, prazno mesto u kutiji se može iskoristiti kako bi se ubacio neki dodatak poput origana ili dodatnog kečapa npr.

Zato, sledeći put kad se zapitate zašto se okrugla pica dostavlja u četvrtastoj kutiji, samo zgrabite svoje ukusno parče pice, uzmite svoj omiljeni dodatak i uživajte u ovom odličnom italijanskom specijalitetu bez muke da će se fil raspasti ili, pak, punjene ivice oštetiti.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(scienceabc.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track