DEJSTVO SRPSKIH KLETVI TRAJE VEKOVIMA: Bačena kletva može da traje 6 generacija, a evo kada prestaje
Foto: Profimedia

neverovatno

DEJSTVO SRPSKIH KLETVI TRAJE VEKOVIMA: Bačena kletva može da traje 6 generacija, a evo kada prestaje

Zanimljivosti -

“Proklet ti bio rod i porod”, “Seme ti se zatrlo”, “Sunce te nikad ne ogrejalo”, “Ne imao muškoga roda”, “Da bog da te stigla božja kazna”, samo su neke od kletvi koje su vekovima u nazad u najvećim emotivnim nabojima Srbi izricali jedni drugima. Do dana današnjeg, ništa se nije promenilo. Kunemo i dalje i to sa podjednakim žarom.

Tradicija kletvi postoji verovatno u svim kulturama sveta. Vreme nastanka ovog izraza zaključuje se na osnovu njene sadržine: pošto je osnovni podsticaj za nastanak klevete proklinjanje nekoga sa željom da mu se nešto neprijatno desi, jasno je da je nastala u davna vremena kada se verovalo u magičnu moć reči. Kletva je uvek vezana za neku osvetu. Ona mora da bude nabijena emocijama i da ima jaku energiju da bi se ostvarila.

Najteže kletve su one koje “baci” roditelj, a u narodnoj poeziji kao “opsane” kletve pominju se i one koje baca devojka, ili sestra. Smatra se da je najstariju srpsku kletvu izrekao car Lazar, što je u mnogome uticalo na razvoj srpske istorije

Kletva cara Lazara spada među najstarije srpske kletve. Mnogi veruju da još uvek nismo “sknuli” prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova.

"Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o na boj na Kosovone imao od roda poroda,ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilorujno vino, ni pšenica bela, Rđom kapo dok mu je kolena!"

Brojni su oni koji veruju da je kletva izgovorena uoči Vidovdana obeležila kretanje i sudbinu srpskog naroda. Kao primer često se navodi da je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Fredinanda upravo na ovaj dan, a kao primer iz moderne istorije navodi se izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Car Dušan je, na primer, za svog života, nekoliko puta bio proklet. Prvo je bio proklet od svog oca, Stefana Dečanskog, koga je ubio. Potom ga je crkva proklela, jer je odveo svoju ženu na Hilandar, pa i od same carigradske patrijaršije zbog osnivanja partrijašije. Narod je kasnije smatrao da su upravo ta prokletstva dovela do propasti dinastije Nemanjić i srpske kraljevine.

Kunemo i danas

Ništa se nije promenilo ni sedam vekova nakon kletve cara Lazara. U moderne kletve, koje na žalost važe već nekoliko decenija spadaju i “Dabogda svoju pravdu tražili i ostvarili je u srpskim sudovima”, “Dabogda živeli od prosečne srpske plate i penzije”, “Dabogda Vam ostalo još 5 godina staža do penzije u Srbiji” .

(opanak.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track