DOBRO JE POSTITI PA MAKAR I JEDAN DAN Evo kojim danima treba jesti hranu SAMO NA VODI, a kojim RIBU
Foto: Profimedia

Post traje šest nedelja

DOBRO JE POSTITI PA MAKAR I JEDAN DAN Evo kojim danima treba jesti hranu SAMO NA VODI, a kojim RIBU

Zanimljivosti -

Božićni post počeo je danas i završava 6. januara, a traje četrdeset dana.

Božićni post počeo je danas i završava 6. januara, a traje četrdeset dana.Iako ovaj post nije rigorozan kao Veliki post (Vaskršnji), ovo su pravila kojih se treba pridržavati.Ono što treba znati je da se toku ovog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja!

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka jer se tada posti "na vodi". Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Poslednje nedelje božićnog posta posti se strožje, bez upotrebe ribe i po mogućstvu "na vodi".

DANAS POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: Evo kako da ispoštujete sva pravila i srpske običaje

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Prema predanju priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vernik na kraju šestonedeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.Post na vodiNa Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi.

Post pročišava dušu. Na površinu izlaze potisnute misli i osećanja, koji mogu biti prijatnog i neprijatnog karaktera. S obzirom na to da problemi konačno izlaze na čistac, ovo je period kada imamo priliku da nađemo jasniji uvid u njihovo rešenje.

Post predstavlja i unutrašnje čišćenje od toksina nataloženih nedovoljno svarenom hranom. Organizam je barem tog jednog dana u najbukvalnijem smislu oslobođen prerađivanja hrane. Pri tom se gubi oko pola kilograma na težini, ali ne masnoća, već uglavnom vode. Jedan dan posta naročito je koristan nakon raskošne gozbe, na kojoj se previše jelo i pilo.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track