EROTSKA ARHEOLOGIJA: Evo čarolije iz antičkog Egipta kako nagovoriti nekog na seks
Foto: Profimedia

Istorijski

EROTSKA ARHEOLOGIJA: Evo čarolije iz antičkog Egipta kako nagovoriti nekog na seks

Zanimljivosti -

Na papirusima se nalaze i recepti za neke lekove, ali i za "sredstvo za izazivanje telesnog užitka".

Antičke, magične čarolije za ljubav, podčinjavanje i seks, spisak zvuči kao neka epizoda iz "Igre prestola".

A reč je o sadržajima egipatskih papirusa koje je nedavno preveo italijanski arheolog Franko Maltomini sa Univerziteta Udine. Kako su antički Egipćani bacali čini na onoga koga su hteli da odvuku u krevet, vidi se iz teksta koji je trebalo da bude ispisan na zidu u koju je trebalo da dođe ciljana žena, a u kojoj je nepoznata osoba prinela nekakvu žrtvu.

"Zaklinjem vas, zemljo i vode, demonom koji prebiva na vama, i zaklinjem ovu kupelj da, kao što ovaj plamen plamti i izgara, da tako izgara i ona (ime željene žene) koju je rodila (ime majke željene žene), sve dok ne dođe do mene", stoji u tekstu. Zatim sledi nekoliko imena bogova i čarobnih reči tipa "abrakadabra".

Reč je o tekstovima starima, kako se procenjuje, 1.700 godina, koje su pre 100 godina otkrili arheolozi Bernard Grenfel i Artur Hunt u Egiptu među stotinama hiljadama drugih tekstova. S druge strane papira nalaze se recepti za pripravljanje lekova za glavobolju, lepru i slične zdravstvene probleme tog vremena, kao i jedan recept za sredstvo koje "omogućuje telesne užitke".

Drugi papirus sadrži uputstva za ženu koja želi da je zavoli odabrani muškarac. Zanimljivo je da i taj tekst iziskuje na tome da se izrekom navede ime muškarca, ali i ime njegove majke, valjda da bogovi slučajno ne bi pogrešili. A nakon izgovaranja čarolija i prinošenja žrtve, žena je morala na malu bakrenu pločicu urezati nekoliko čarobnih simbola i pločicu potom pričvrstiti na odabranikovu sandalu.

Oba teksta napisana su na starogrčkom, jeziku koji je u to vreme u Egiptu bio u širokoj upotrebi. Ono što su arheolozi pre celog veka bio je zapravo otpad na kojem su papirusi uspeli da prežive. Zapravo je bila reč o pravoj gomili materijala koji je u sebi skrivao i takve dragocenosti kao što su neki od najstarijih zapisa iz Novog zaveta, Euklidovi "Elementi" i mnogo drugog, ali i detalji iz svakodnevnog života, takođe dragoceni za razumevanje tog doba.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track