Evo kada i gde su nastale ukrštene reči
Foto: Pixabay Ilustracja

Omiljena razbibriga

Evo kada i gde su nastale ukrštene reči

Zanimljivosti -

Danas gotovo svaka nacija ima svoje jedinstvene ukrštene reči, a jedino što je ostalo apsolutno svima zajedničko jeste da svaka rešena reč olakšava rešavanje sledeće

One se pojavljuju svakodnevno u novinama, razlikuju se po veličini i složenosti, a teško da postoji osoba koja se bar jednom nije okušala u njihovom rešavanju. Ukrštene reči su razbibriga mnogima koji čekaju u redovima ili nisu našli društvo za ispijanje kafe. Ali, kada i gde su nastale ukrštene reči?Postavljanje reči u redove i kolone staro je vekovima, a najstariji primer pronađen je u drevnom rimskom gradu Pompeji, gde su urezane ukrštene reči "SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS".

Ukrštene reči raznih vrsta bile su veoma popularne u 19-vekovnoj Engleskoj, ali ipak, geneza modernih leži odigrala se u nedeljnom izdanju magazina "New York World", objavljenom 21. decembra 1913. godine.Artur Vin, violinista koji je postao novinar, osmislio je ukrštene reči za rubriku "Zabava". Njegov izum predstavlja osnov svih modernih ukrštenica, ali od njih se i razlikuje na više načina. Za početak, njegove ukrštene reči postavljene su u okvir oblika dijamanta, ne postoje polja koja su popunjena crnom bojom, a asocijacija na reči funkcioniše na drugačiji način.

Vinove ukrštenice veoma su se brzo proslavile među čitalačkom publikom zbog čega su osvojile stalno mesto u novinama. Druga američka izdanja brzo su ispratila trend koji se tokom 20ih godina prošlog veka prerastao u nacionalnu maniju.Otvorile su se naučne rasprave o tome kako ukrštene reči utiču na um, odnosno da li ga stimulišu i zadovoljavaju ili ga mogu izbaciti iz ravnoteže u slučaju neuspeha.Uprkos nekim kritičarima, do kraja decenije ukrštene reči su se proširile po čitavom svetu gde su nastavile svoj razvoj. Danas gotovo svaka nacija ima svoje jedinstvene ukrštene reči, a jedino što je ostalo apsolutno svima zajedničko jeste da svaka rešena reč olakšava rešavanje sledeće.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Ovo je najbolji aktioksidans na svetu: Pomaže i kod Alchajmera (VIDEO)Otkriveno: Evo zašto vreme prolazi brže kako smo starijiBritansko selo duhova: Napustili su kuće zbog dana D, i nikada se nisu vratili (FOTO, VIDEO)

Otkriven sasvim slučajno: Buran život prve transrodne osobe za koju znamo​Ispred svog vremena: Pet stvari koje nas stari Grci mogu naučiti o medicini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track