ILEGALNI MARKETING: Evo zbog čega je marihuana zabranjena biljka
Foto: Profimedia

Pravda?

ILEGALNI MARKETING: Evo zbog čega je marihuana zabranjena biljka

Zanimljivosti -

Da li ste se ikada zapitali ko je bio čovek koji je uticao na to da marihuana postane ilegalna?

Ako ste mislili da su naučnici u nekom trenutku, u najboljem interesu građana shvatili negativne uticaje marihuane na zdravlje i da je to glavni razlog, prevarili ste se.

Kanabis je zabranjen 30-ih godina prošlog veka. Godine 1929. čovek koji se zvao Hari Anslindžer je stavljen na poziciju šefa odeljenja za prohibiciju u Vašngtonu, ali prohibicija alkohola se pokazala kao neuspešna. Gangsteri su preuzeli čitave zone, a alkohol, koji su sada kontrolisali kriminalci, je postao još gori jer su se u tajnim destilerijama pravile opasne mešavine.

Tako se prohibicija napokon završila, a Hari Aslindžer se uplašio. Bio je na čelu ogromne vladine mašinerije, a nije imao šta da radi. Dotle je govorio da kanabis nije problematičan. Objašnjavao je da ne škodi ljudima i izjavio da "ne postoji apsurdnija zabluda od ideje da ljude čini nasilnim".

A onda odjednom je njegovom odeljenju bila potrebna nova svrha postojanja i - promenio je mišljenje.

Objasnio je javnosti šta će se desiti ako puše marihuanu.

Prvo ćete pasti u "besni delirijum". Onda ćete početi da "sanjate erotske snove". Zatim ćete "izgubiti povezanost misli". Na kraju ćete stići u "neizbežnu slepu ulicu - ludilo".

Marihuana pretvara čoveka u "divlju zver". Kada bi je izneli pred Frankeštajna, upozorava Aslindžer, čudovište bi momentalno umrlo od straha.

Hari Aslindžer je postao opsednut posebno jednim slučajem. U Floridi, dečak Viktor Likata je sekirom iskasapio svoju porodicu. Aslindžer je Amerikancima objasnio da će se "to desiti ako pušite demonsku travu". Ovaj slučaj je postao ozloglašen, a roditelji u Americi su postali prestravljeni.

Kakav dokaz je imao Aslindžer? Ispostavilo se da je u to vreme pisao 30 vodećih naučnika, i pitao ih da li je kanabis opasan i da li ga treba zabraniti.

Njih 29 je odgovorilo sa "ne", ali je Aslindžer izabrao onog jednog koji je rekao "da" i predstavio ga svetu. Mediji, koji su i dalje bili opsednuti sekirom Viktora Likate, su ga podržali.

U panici koja je zavladala Amerikom, marihuana je zabranjena, a onda je američka vlada sugerisala i drugim državama da učine isto.

Vodeći američki doktor Majkl Bol je pisao Hariju Aslindžeru. Objasnio mu je da je pušio marihuanu dok je bio student medicine i da je od nje samo bio pospan. "Možda od kanabisa mali broj ljudi poludi, ali moramo sprovesti naučna istraživanja da bismo to dokazali", pisao je Bol.

Aslindžer se nije pokolebao. "Zlo marihuane se ne može više razvlačiti", odgovorio je doktoru, i dodao da neće podržati nezavisnu nauku.

Dakle, Hari Aslindžer je čovek koji je marihuanu proglasio opasnom i ilegalnom i to zahvaljujući zločinu Viktora Likate.

Godinama kasnije neko je potražio Likatin psihijatrijski dosije. Ispostavilo se da nema dokaza da je on ikada koristio kanabis. U porodici je imao pozamašnu istoriju mentalnih oboljenja, a godinu dana pre ubistva njegovim roditeljima su rekli da ga treba lečiti na psihijatrijskoj klinici, ali su oni to dobili.

(24sata)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track