IZRAZ IZVUĆI DEBLJI KRAJ SRBI ČESTO KORISTE U POZITIVNOM KONTEKSTU: On ima sasvim drugo značenje!
Foto: Profimedia

Iznenadićete se

IZRAZ IZVUĆI DEBLJI KRAJ SRBI ČESTO KORISTE U POZITIVNOM KONTEKSTU: On ima sasvim drugo značenje!

Zanimljivosti -

Izraz “izvući deblji kraj” nema pozitivno značenje u našem jeziku, kako mnogi veruju

U određenim životnim situacijama kada vam nešto ne ide u korist, neko će vam reći da ste “izvukli deblji kraj”. Ovaj izraz ljudi, često koriste pogrešno, jer mu pripisuju značenje koje izvorno nema! Prema tumačenju koje mnoge dovodi u zabludu, izraz “izvući deblji kraj” je nastao kao posledica raspodele ili deobe, a onaj koji ga je izvukao dobio je vredniji i bolji deo. Ovo je potpuno pogrešno tumačenja.

NIJE SLEP ONAJ KO NE VIDI: Poučna priča koja će vas naterati da još više cenite ono što imate!Postoji veliki broj ljudi koji u govoru izvlačenje debljeg kraja koriste kao nešto pozitivno, pa se čak i na internetu mogu naći tumačenja koja mu pripisuju pozitivnu konotaciju. To, međutim, nije tačno.

Kako je ZAISTA nastao ovaj izraz i koje je njegovo PRAVO značenje?Jedna od narodnih izreka kaže da – batina ima dva kraja i upravo sa tim ima veze i pomenuti idiom. “Batina sa dva kraja” nas upozorava da se situacija može po nas završiti nepovoljno, a pošto se batina obično drži za tanji kraj, onaj koga tuku prolazi loše jer izvlači deblji kraj.

Znači , danas bi “izvući deblji kraj” moglo biti prevedeno kao “proći gore nego što si mogao”.

(24sata.rs/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track