KONTROVERZNA ODLUKA: Jedna od najbogatijih zemalja na svetu zauvek gasi FM radio
Foto: Pixabay

KRAJ ERE

KONTROVERZNA ODLUKA: Jedna od najbogatijih zemalja na svetu zauvek gasi FM radio

Zanimljivosti -

Desetine miliona radio aparata će biti neupotrebljivo, a najveći problem predstavljaće fabrički ugrađeni prijemnici u kolima

Norveška će postati prva zemlja na svetu u kojoj će FM mreža biti u potpunosti ugašena. Ova izrazito nepopularna odluka osmišljena je radi modernizacije, odnosno prelaska na moderne digitalne tehnologije bežičnog prenosa zvuka, piše Newsweek.rs. Kritičari kontroverzne odluke kao glavni argument navode da će građani bez digitalnih radija ostati izolovani i onemogućeni da slušaju emitovanja u vanrednim situacijama. Istovremeno, oko dva miliona automobila koji su neopremljeni tehnologijom za Digitalno audio emitovanje (DAB) imaće skoro potpuno neupotrebljive ugrađene radio aparate."Radio digitalizacija će otvoriti vrata daleko većem broju radio kanala i doprineće slušaocima širom zemlje", rekao je ministar kulture Torild Vidvej kada je 2015. prvi put najavljen plan gašenja FM mreže.Foto: Ilustracija: Radio; Autor: PixabayNovinar Jan Toresen, specijalizovan za digitalne medije, kritikovao je odluku vlade u Oslu navevši kako će čak 15 miliona FM radija u Norveškoj postati beskorisni.

U tekstu za "Dagbladet", Toresen piše: "Samo 16 odsto populacije podržava odluku o gašenju nacionalnih FM mreža... Gradimo DAB mrežu za starije generacije. Ironično, ovo je takođe generacija koja se najviše protivi gašenju FM mreže". Gašenje počinje 11. januara u gradu Bodo na severu zemlje, a do kraja godine sva FM emitovanja prestaju sa radom.Još nekoliko zemalja u Evropi razmatra sličnu tranziciju, a među njima su Danska, Švajcarska i Velika Britanija.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Brzo i precizno: Američki specijalci izveli tajnu operaciju u Siriji, likvidirane vođe Islamske državeErdogan se "malo šalio": Da li Turska napušta NATO zbog Šangajske organizacije za saradnjuČizma nad Islamskom državom: Da li će Tramp poslati trupe u SirijuNEWSWEEK INTERVJU Uliks Fehmiju: Ispekao sam i glumu i hlebČudotvorne ruke doktora Mukvegea: Ovaj čovek je besplatno lečio 46.000 žrtava silovanja (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track