KURIR U NEMAČKOJ: Berlin mesto gde nikad nije dosadno
Foto: Maja Mojskovski Rašević

Glavni grad Nemačke nudi neiscrpan niz uživanja svake vrste i za svakog čoveka

KURIR U NEMAČKOJ: Berlin mesto gde nikad nije dosadno

Zanimljivosti -

Metropola koja je bila prestonica carstava i kraljevstava izdigla se iz rana zadobijenih posle nacista i Hladnog rata

Leto je za nama, evropska mora prestaju da budu poželjne destinacije, ali daleko od toga da se i u ovo vreme nema gde otići. Mesto koje definitivno ne smete zaobići na svojim putovanjima je Berlin. Glavni grad Nemačke pravo je osveženje, čak i u prohladnim oktobarskim danima.Nedavnim prilivom migranata s Bliskog istoka, demografska slika grada još je šarenija, budući da oko milion građana stranog porekla naseljava ovu metropolu, koja je bila prestonica Brandenburga, Kraljevine Prusije, Vajmarske republike, Trećeg rajha, a sada i Nemačke.Opterećen slavnom, ali i podjednako teškom istorijom, grad se veoma uspešno oporavlja od ožiljaka koji su na njemu ostavile posledice nacističke vladavine, ali i Hladnog rata, čiji se epicentar odigrao upravo ovde i okončao 1989. rušenjem Berlinskog zida.Odličan transportMoj boravak u Berlinu bio je relativno kratak, dva i po dana, a za to vreme jednostavno je nemoguće videti sve što ovaj grad može da ponudi. Sam dolazak prilično je dostupan otkako su nedavno uvedeni jeftiniji letovi iz Niša. Dolazak na aerodrom „Šenefeld“ (25 km južno od grada) ne predstavlja problem, budući da se za 2,70 evra može kupiti karta koja važi za voz, S-ban (nadzemni metro), U-ban (podzemni metro) i autobus.Za tu cenu možete se voziti dva sata, a zanimljivo je da vas niko ne kontroliše na ulazu, pa se švercovanje čini sasvim logičnim. Ipak, ako vas uhvati kontrola, kazne su drakonske i bolje je ne šaliti se, nego se odmah otkucati na stanici. Ono što je uočljivo jeste da svaki drugi putnik u prevoz ulazi s flašom alkoholnog pića, po čemu su Berlinci svakako posebni.Prva noć iskorišćena je za okrepljenje u jednom od brojnih kafića (u dobrom delu njih dozvoljeno je pušenje, za razliku od ostatka Evrope). Na svakom koraku videćete statue medveda, simbola grada, još iz vremena osnivača Brandenburškog carstva Albrehta.

Gradske znamenitostiObilazak je rezervisan za prvo jutro i unapred, preko interneta, zakazanu besplatnu pešačku turu. U pitanju je fenomenalna stvar, dostupna u gotovo svim svetskim metropolama, u kojoj bez ikakve nadoknade imate priliku da u višečasovnoj šetnji obiđete važne tačke grada u kom se nalazite. Naravno, običaj je da se na kraju ture vodič časti (uglavnom 10-15 evra) i da se ostavi komentar o kvalitetu usluge.Prva tačka obilaska, koji se odvija u centralnom gradskom delu Mite, jeste čuveni trg Aleksanderplac, nazvan po ruskom caru Aleksandru I. Osim prostranog trga, koji je u ovo doba rezervisan za Oktoberfest (ne propustite da probate pivo i kobasice), njegov zaštitni znak je TV toranj, najviša građevina u Berlinu i druga u Evropskoj uniji (368 metara). Tokom Hladnog rata, kada je grad podeljen na Zapadni (pod kontrolom SAD, V. Britanije i Francuske) i Istočni (pod kontrolom SSSR), Sovjeti su u eri razvoja svemirskog programa podigli toranj kako bi zapadnim silama pokazali svoju dominaciju.Nezaobilazna atrakcija Aleksanderplaca je Veliki svetski sat, koji pokazuje vreme u najvažnijim gradovima planete. Na monumentalnoj građevini originalno je upisano i ime Beograda, što i ne čudi, budući da su ga izgradili Istočni Nemci. Ostali gradovi naknadno su dodavani na sat.Šetnja dalje vodi pored Ostrva muzeja, pet ukupno raspoređenih na obalama reke Špre. Tik uz reku je Berliner dom, čuvena katedrala, više puta rušena i rekonstruisana. U neposrednoj blizini je univerzitet Humbolt, a preko puta njega Pravni fakultet, ispred koga su nacisti po dolasku na vlast spalili više od 20.000 knjiga.

Brojni muzejiTura vas vodi do Berlinskog zida, čiji su ostaci na pojedinim mestima i te kako vidljivi, zatim Ček point Čarli, mesto na kome se ulazilo na teritoriju pod kontrolom Amerikanaca. Konačno, na kraju ture dolazi se do simbola grada - Brandenburške kapije, u čijoj neposrednoj blizini je Rajhstag, nemački parlament, danas poznatiji pod nazivom Bundestag. Pogled s Brandenburške kapije, preko velike aleje, dopire do Pobedničkog spomenika Zigesojle.Grad je prepun muzeja, a za one koji ne vole antiku, u ponudi su najraznovrsnije postavke o vremenu nacista, života u Istočnoj Nemačkoj, rada partije i čuvene tajne službe Štazi, zatim televizije i filma. U ovom gradu opuštenih i prijatnih ljudi nemoguće je ne naći nešto za sebe.

Večernja atrakcijaFESTIVAL SVETLOSTI U OKTOBRUBerlin tokom oktobra noću otkriva još nešto. Naime, zahvaljujući sada već tradicionalnom Festivalu svetlosti, centralne gradske građevine osvetljene su fantastičnim postavkama, koje zgrade pretvaraju u trodimenzionalnu animaciju najraznovrsnijeg sadržaja. Najšokantnija je na Lajpcigerplacu, gde se s vrha zgrade svojim prepoznatljivim vrištanjem okupljenima obraća Adolf Hitler.

Zabava za mladeLUDI NOĆNI ŽIVOTUkoliko niste znali, Berlin je jedan od najpoželjnijih gradova za noćni provod. Klubovi, kojih ima na svakom koraku, nude najrazličitije vidove zabave, a najekscentričniji su „Berghajn“ i „Kitket“, u kojima, ako vas uopšte puste, morate biti u donjem vešu i da očekujete svakakve egzibicije dok ste unutra. Da li ćete se uključiti u akciju ili samo posmatrati uz piće, potpuno je na vama.

1. Ček point Čarli 2. Memorijal žrtvama Holokausta3. Medved, simbol Berlina4. Ostaci Berlinskog zida5. Trabant - simbol bivšeg Istočnog Berina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track