LJUBAV KOJU NI HITLER NIJE MOGAO DA SPREČI: Vojnik koji je 200 puta bežao iz LOGORA zbog DEVOJKE
Foto: Printskrin Facebook

Predivna priča

LJUBAV KOJU NI HITLER NIJE MOGAO DA SPREČI: Vojnik koji je 200 puta bežao iz LOGORA zbog DEVOJKE

Zanimljivosti -

Za ljubav, pravu, neponovljivu i snažnu, nema prepreka. Ne može je ometi čak ni zlokobni plan Adolfa Hitlera da pokori svet.

Horas Grizli imao je tek nešto više od 20 godina kada se zaljubio, a Roza se zaljubila u njega i oni su se voleli. Ta priča ne bi bila nimalo zanimljiva kad ne bismo u obzir uzeli da se odigrala tokom Drugog svetskog rata i da je Horas bežao iz svog logora u Rozin, kako bi se neometano voleli.

Britanskog vojnika Grizlija ništa nije moglo da spreči da se baci u zagrljaj voljene žene. Horas je Rozu upoznao 1940. godine kada je zarobljen i poslat u logor za ratne zarobljenike u Poljskoj.

Tada su britanski i američki vojnici bili u logorima u kojima su vladali znatno blaži uslovi nego u koncentracionim logorima u kojima su nacisti činili monstruozne zločine.

Nemica Roza Raubah imala je 17 godina i bila je ćerka upravnika kamenoloma u logoru, a Horas je bio prevodilac njenom ocu. Bila je to ljubav na prvi pogled i dvoje mladih volelo se Nemcima ispred nosa čak godinua dana. Međutim, onda je Grizli prebačen u drugi logor, gde je radio u fabrici.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nije želeo slobodu, nego Rozu

Mladog vojnika ništa nije moglo da zaustavi da viđa svoju dragu. Uz pomoć prijatelja provukao se ispod žičane ograde i pobegao. Nije mu palo na pamet da pobegne, da se spasi i zauvek izvuče iz kandži nacista. On je išao do svog bivšeg logora, koji je bio udaljen 64 kilometra, ušunjao se, vodio ljubav sa Rozom, išunjao se i ponovo se vratio u svoj novi logor. Ovako riskantan i opasan poduhvat, Grizli je ponovio 200 puta!

Tužan kraj filmske ljubavne priče

Horas Grizli radio je u kamenolomu i fabrikama u logoru sve do oslobođenja 24. maja 1945. godine. Nastavio je neko vreme da prima pisma od svoje voljene Roze, a onda su prestala da stižu... Primio je vest da je Roza umrla na porođaju, a sa njom i dete.

Nesrećni vojnik nastavio je svoj život u Britaniji, a oženio se tek u 51. godini života. Sa suprugom Brendom imao je dvoje dece. Umro je mirno, u snu - u 91. godini.

Njegova životna priča objavljena je 2008. godine u knjizi pod nazivom "Da li ptice pevaju i u paklu".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track