NAJEKSTREMNIJI PREDELI NAŠE PLANETE: 4 najvetrovitija mesta na Zemlji
Foto: AP

NAJEKSTREMNIJI PREDELI NAŠE PLANETE: 4 najvetrovitija mesta na Zemlji

Zanimljivosti -

U zavisnosti od faktora vetrovitosti koje posmatramo, postoji nekoliko mesta na našoj planeti koja bi mogla da se takmiče za titulu najvetrovitijeg mesta na Zemlji, piše National Geographic Srbija.

1. Južni (Antarktički) okeanAko pitate bilo kog moreplovca, on će vam odgovoriti da je najvetrovitije more/okean, koje je izaziva najjače vetrove, pronađeno u Južnom okeanu.Za razliku od severne hemisfere, zapadne vetrove u Južnom okeanu ne prekidaju kontinenti, pa oni mogu da dostignu brzinu i od 44,7 metara u sekundi.Prilično je vetrovito, ali malo južno leži kontinent koji je prvi prepoznat kao najvetrovitije mesto na Zemlji pre sto godina.

2. AntarktikNa Antarktiku duvaju neobični katabatički vetrovi, koji su nastali kombinacijom hladne klime i oblika kontinenta.Naučnici su od februara 1912. godine do decembra 1913. godine merili brzinu vetra na Cape Denison, na stenovitoj tački u zalivu Komonvelt na istoku Antarktika, a do danas je prepoznat kao mesto s najvetrovitijim nivoom mora na Zemlji.Najvetrovitiji sat je zabeležen 6. jula 1913. 3. OklahomaIako tornado može da se dogodi u bilo kom delu sveta, u Sjedinjenim Američkim Državama je zabeleženo najviše tornada, pogotovo u jugoistočnim zemljama poznatim kao Aleja tornada. Na primer, 27. aprila 2011. godine, 207 tornada je nastalo za 24 časa.Oklahoma drži rekord za najveću brzinu vetra u tornadu: 135 metara u sekundi je zabeleženo blizu grada Bridž Kirk 3. maja 1999. godine.

4. Ostrvo Barrov

Ovo malo ostrvo na severozapadnoj obali Australije susrelo se jakim naletima vetrovima, pa je tako meteorološka stanica 10. aprila 1996. godine zabeležila nalet vetra (usled tropskog ciklona Olivija) koji je dostigao 408 km/h, što je prema navodima Svetske meteorološke organizacije najjači nalet vetra ikad zabeležen.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PROČITAJTE JOŠ I:Naučnici iz Južne Koreje otkrivaju: Salmonela može da pomogne u borbi protiv raka?

Izgubljeni narod u istočnoj Africi: Borba plemena Karamojong za preživljavanje

Gastronomsko uživanje za najhrabrije: 9 najčudnijih specijaliteta širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track