Nije samo diskriminacija: Zašto nema više žena milionera?
Foto: Profimedia

Žene i novac

Nije samo diskriminacija: Zašto nema više žena milionera?

Zanimljivosti -

Prema pisanju Njujork tajmsa, svega 16 odsto žena se nalazi među jedan odsto najbogatijih na svetu

Iako su tokom 80-tih i 90-tih godina su zabeleženi veliki pomaci u broju žena koje zarađuju velike svote, početkom ovog veka došlo je do zastoja. Prema pisanju Njujork tajmsa, svega 16 odsto žena se nalazi među jedan odsto najbogatijih na svetu.

Prag za najviše zarade je u 2014. bio 390.000 dolara za ulazak u klub jedan odsto najbogatijih, odnosno 1,32 miliona za top 0,1 odsto bogatih.

Čak i kada se radi o milijarderima žene su u znatnoj manjini. Od oko 2.500 milijardera na svetu svega 12 odsto su žene, a muškarci dvostruko brže se učlanjuju u ovaj klub u odnosu na žene.

Broj žena koje su u ovom klubu se povećao sa 19 - 2000. godine na 190 - 2016. godine ali je ulazak u njega za žene sve teži. Po sadašnjem tempu kako kaže profesor Gabrijel Cukerman sa Univerziteta u Kaliforniji, broj žena će dostići 50 odsto u klubu najbogatijih tek za - 100 godina.

Kada se iz ovog kluba izostave žene koje su nasledile bogatstvo slika je još gora jer su svega njih 49 zaradile svoje bogatstvo. Međutim dok je u SAD procenat žena koje su same zaradile bogatstvo oko 15 odsto u Aziji je 50 odsto što daje nadu.

Ipak, dok neke žene dolaze na listi druge odlaze. To je slučaj da Elizabetom Holms čija kompanija Teranos je vredela oko pet milijardi dolara, a sada nula.

Po rečima jedne od žena koje su ušle u klub Džulije Pimsuil, diskriminacija postoji, ali i žene moraju da žele da uđu u taj klub.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs :

Rusija ima supertorpedo: Šta to donosi u podvodnom ratovanju?

Skriven u nama: Naučnici otkrili novi ljudski organ

Brži, jači, pametniji: Pentagon razvija lovca šeste generacije

Terminator nije Tramp: Švarceneger razočarao kao voditelj “Šegrta”

Na dobrom putu: Evo kako Iran ugledanjem na Kinu postaje regionalna ekonomska sila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track