O UKUSIMA NE TREBA RASPRAVLJATI ALI... Šta muzika koju slušamo govori o nama?
Foto: Profimedia

Za dušu i telo

O UKUSIMA NE TREBA RASPRAVLJATI ALI... Šta muzika koju slušamo govori o nama?

Zanimljivosti -

Izgleda da su pojedina istraživanja dokazala da nismo u pravu kada govorimo da ljude ne treba ocenjivati prema muzici koju slušaju. Smatra se da muzika koju slušamo mnogo otkriva o našoj ličnosti.

Muzika utiče na naše raspoloženje, naše emocije, čak nekad i na ponašanje, a šta naš muzički ukus govori o nama? Istraživanja su pokazala sledeće:

1. Ako znate ko koju muziku sluša skoro pa sigurno možete odrediti njegovo političko opredeljenje na osnovu toga, ali i tip ličnosti i sklonosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Na naš muzički ukus su uticali naši roditelji. Zanimljivo istraživanje, koje je uključivalo 325 tinejdžera pokazalo je da adolescenti slušaju pop ako im rodielji slušaju pop. Ljubav majke prema rok muzici je prešao na devojčice ali ne i na dečake.

3. Naša omiljena pesma je povezana sa jakim emotivnim iskustvom iz mladosti. Obično su povezane sa jakim emocijama iz detinjstva i češće je da smo je negde slučajno slušali, a ne namerno puštali.

4. Ona vrsta muzike koju smo slušali u ranim dvadesetima verovatno će ostati naša omiljena vrsta muzike za ceo život.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

5. Rok muzičari umiru mlađi. Istraživanje sprovedeno na 1000 najprodavanijih rok albuma svih vremena pokazalo je da su rokeri umirali i do 25 godina pre američkog proseka starosne smrti.

6. Ljubitelji roka aktivnije i pažljivije slušaju muziku, a pretpostavlja se kako su načelno liberalniji i fleksibilniji, ali i u proseku socijalno inteligentniji od svojih "konkurenata".

(citymagazine/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track