OBOGATIĆETE SE AKO KORISTITE OVE TRIKOVE: Imati dosta novca više neće biti san
Foto: Profimedia

Samo napravite plan

OBOGATIĆETE SE AKO KORISTITE OVE TRIKOVE: Imati dosta novca više neće biti san

Zanimljivosti -

Najlakše bi bilo da "ubodete" sedmicu na lotou, ali postoji i drugi način da se obogatite.

Lutrija, kladionica, kockanje... To mnogi pomisle kada pričaju o sticanju bogatstva. Naravno, tu su i investicije, i luda sreća. Međutim, većina je osuđena da sama sebi zaradi novac za opuštanje. Prvo što morate da shvatite jeste da to da postanete bogati ne mora da bude samo san - naprotiv!

Da, svesni smo, plate u našoj zemlji nisu idealne i jedva krpite kraj sa krajem. Ali, budite realni, krpili ste i kada ste imali 5.000 manje ili 5.000 dinara više u kući! Zato - vreme je za štednju!

Postavite cilj

Kada vam neko kaže "štednja", da li pomislite na bezbrižnu starost u kojoj putujete i radite sve ono što niste stigli dok ste radili od jutra do sutra?! Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, napravite plan. Koliko vam je potrebno da imate takvu "starost". Odluka je na vama da li je to 10.000 ili 50.000 evra. Isto tako, vi odlučujete da li ćete novac štedeti u banci, nekoj osiguravajućoj kući ili u slamarici!

Budite realni

Ne postavljajte sebi ciljeve koje ne možete da ispunite jer ćete brzo da odustanete. Tako da, ako radite za minimalac, a zacrtali ste da uštedite milion evra, jasno vam je da nešto tu ne štima.

Taknuto, maknuto

Ukoliko ste tip koji će svako malo da uvlači ruku u štek da bi "krpio rupe", onda napravite dva šteka! U jedan odlažite novac na koji ćete da zaboravite, a u drugom pravite "gomilu za ne daj bože". Na taj način ćete sprečiti sebe da svaki potrošite celu svoju ušteđevinu čim vam crkne automobil!

Odmoran mozak mora da misli o novcu

Odluke o finansijskim planovima i novcu nemojte donositi dok ste nervozni i premoreni. Hladna glava bolje razmišlja! Takođe, bolje odluke donosite kada se osećate moćno. Zato, sami sebi lupite šakom o sto dok sedite za stolom u kožnoj fotelji, pre nego dok sedite u trenerci na patosu.

Ne razvlačite obaveze prema bankama

Ukoliko ste se uvalili u kredite i popapali sve sa kreditnih kartica, naterajte sebe da sve to što pre otplatite! Ukoliko vam je, recimo, mesečna rata za kreditnu karticu 5.000 dinara, vi probajte da uplatite bar 8.000! Super bi bilo i da ta sredstva ostanu na kartici. Na ovaj način uštedećete tako što banci nećete plaćati ludačke kamate, i eto šanse da što pre što više novca sklanjate u stranu!

Rešavajte se sitnih dugova

Komšiji ste dužni 50 evra, a bratu 5.000 evra! Svi će odmah poželeti da se reše ovog duga od 5.000 evra, ne zbog toga što je u pitanju brat, već zato što su nam veliki dugovi ogroman kamen za vratom! Tu svi grešimo, finansijski eksperti kažu da bi prvo trebalo da se ratosiljamo svih sitnih dugova, da bismo onda svom snagom mogli da se usmerimo na ovaj najveći koji nas muči!

Sami sebi lupajte šamare

Zvuči grubo, ali deluje! Ne, ne mislimo bukvalno da treba sebi da lupate šamare, ali budite istrajni u svojoj odluci da štedite i vraćate dugove. Ne moramo da vam objašnjavamo da ste krvavo zaradili svaki dinar, to vi znate bolje od nas. Zato, svaki put kada vam pukne film i poželite da svu ušteđevinu spiskate na cipele i krpice, porazgovarajte sa "budućim ja". Razmislite kako bi izgledao "budući ja" koji ima nekoliko hiljada evra ušteđevine da troši na odmor, ili pak želite da budete mrzovoljni penzioner kog pas nema za šta da ugrize?!

Ušteđevina nije za račune

Neplanirani troškovi nas dovode u situaciju da nemamo dovoljno za račune. Mnogi odmah razbijaju kasicu prasicu i trče da poplaćaju dažbine državi - STOP! Kasica ostaje gde jeste, a vi proverite da li nešto drugo od obaveza možete da odložite do plate ili uopšte... Ukoliko ste pušač, odreknite se koje paklice cigareta. Za početak, godiće vašem zdravlju, a i uštedećete! Ne mnogo možda, ali dovoljno da platite račun za telefon ili deo struje?!

Preračunajte se! Što pre, to bolje

Što pre počnete da štedite, to će vam bolje biti kada konačno zavirite u svoju ušteđevinu. Da, ovo znači da je bolje da počnete da štedite ovog, a ne sledećeg meseca, ali ono što je važnije - počnite da štedite sa 25 godina, a ne 55!

Foto Zorana Jevtić
Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track