OPREZNO: Nikada nemojte JESTI hranu po kojoj je prošetala muva! Postoji odličan RAZLOG!
Foto: Profimedia

Morate je baciti

OPREZNO: Nikada nemojte JESTI hranu po kojoj je prošetala muva! Postoji odličan RAZLOG!

Zanimljivosti -

S obzirom da muve ne mogu da žvaću, muve hranu koju nalaze na odvratnim mestima rastapaju enzimima i zatim usisavaju.

Nakon toga, muve slete na vašu hranu i pljuju je.

U nedavno objavljenom istraživanju sagovornici su ispitani da li bi izjurili iz restorana kada bi u njemu videli miševe, bubašvabe, muve, mrave ili zmije, odnosno - u kom slučaju bi najbrže izašli. Više od 60 posto ispitanika kao najgore je izdvojilo bubašvabe.

(VIDEO) FUJ, FUJ I FUJ: Kada vidite šta je izvukla iz glave svog dečka, sledićete se!

Ali, naučnici upozoravaju kako stvarna pretnja zapravo stiže od muva, jer prenose dvostruko više bakterija. No nije ni to najodvratnije. Muve obožavaju da kopaju po izmetu, smeću i raspadajućim mrtvim životinjama. Budući da ne mogu da žvaću, hranu koju pronalaze na ovim odvratnim mestima rastapaju enzimima koje ispljunu i potom usisavaju.

Drugim rečima, kada muva sleti na vaš tanjir, ona će zapravo "pljunuti" na hranu koju jedete. Osim toga, na svom telu, među dlakama na nogama, nosi bakterije i viruse koji će ostati na hrani.

Prenosi 4 miliona bakterija

Prosečan broj pronađenih bakterija na telu muve je 4 miliona, a iz crevnog trakta izolovano je 50 vrsta za čoveka patogenih bakterija, 10 vrsta crevnih protozoa i 10 vrsta parazitskih crva, pa nekoliko vrsta virusa.

(24sata)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track