PARKIRALI STE SE NA SUNCU? Ovo je 9 stvari koje nikako ne smete ostaviti u kolima!
Foto: Profimedia

Borbe sa toplotom

PARKIRALI STE SE NA SUNCU? Ovo je 9 stvari koje nikako ne smete ostaviti u kolima!

Zanimljivosti -

Sunčane naočare i bocu s vodom već po navici držite u automobilu?

Pogledajte razloge zbog kojih bi to trebalo promeniti i otkrivamo kojih to 9 predmeta ne smete držati, odnosno ostavljati u automobilu, naročito kada je napolju vruće.

1. Lekovi

Većina lekova mora da se drži na sobnoj temperaturi, a kada je napolju vruće temperatura u automobilu debelo premašuje onu sobnu. Vrućina neće lekove učiniti štetnima, ali može da smanji njihovu delotvornost.

2.Elektronika

Osim što su vredni, elektronski uređaji poput laptopa, mobilnog i USB-a sadrže informacije koje se mogu lako ukrasti. Ako se nađete u situaciji da morate da ostavite laptop ili mobilni bez nadzora, pazite da su informacije kodirane. Na taj način lopov neće moći da vidi informacije bez unošenja koda, koji je zaseban od lozinke potrebne da se uđe u uređaj. Kodiranje uređaja snažna je zaštita koju je teško srušiti i tako je puno sigurnija od zaštite lozinkom.

3.Krema za sunčanje

Možda zvuči kontradiktorno, ali aktivni sastojci u kremi uništavaju se na previsokim temperaturama. Ako ostavite kremu sa zaštitnim faktorom u automobilu na velikoj vrućini to može umanjiti njenu delotvornost. Osim toga, zbog vrućine krema čak može da eksplodira i umrlja vam unutrašnjost automobila.

4.Boca s vodom

Ako ostavite plastičnu bocu s vodom u užarenom automobilu to može da izazove razvoj mikroorganizama u vodi štetnih za zdravlje. Zato u bočici uvek imajte svežu vodu. Pročitajte i 3 razloga zašto ne smete upotrebljavati istu plastičnu bocu za piće dvaput.

5.Ručna torba

Ostavljanje ručne torbice ili novčanika na sedištu, odnosno na bilo kojem vidljivom mestu, pozivnica je kradljivcima da vam provale u automobil i ukradu torbu. Nema veze da li ste iz torbice maknuli sve vrednosti, lopovi ne znaju da u njoj nema ništa i vrlo vverovatno će rizikovati.

6. Naočare

Zbog vrućine u automobilu se plastični okviri na naočarima mogu izvitoperiti, a metalni okviri mogu se toliko ugrejati da naočare postanu vruće i nemoguće da se nose. Ostavite li naočare (i one s dioptrijom i sunčane) na vozačkoj tabli može učiniti još veću štetu jer vetrobransko staklo može privući sunčeve zrake.

7.Važni dokumenti

Ako nosite sa sobom važna lična dokumenta koje morate da pošaljete poštom neka vam taj zadatak bude prioritet, odnosno izbegnite 'vozikanje' dokumenata u automobilu. Što pre izvadite te dokumente iz automobila to ćete biti sigurniji da vam ih niko neće ukrasti.

8.Pasoš

Nikada ne ostavljajte pasoš u automobilu kada putujete. Ukrasti nečiji identitet još je lakše s pasošem nego s vozačkom dozvolom. Sve dokumente koji sadrže naše identifikacijske podatke morate smatrati kao vrednosti, isto kao što to činite s nakitom.

9. Vino

Ako morate da kupite vino, učinite to posle posla ili nakon što obavite sve dnevne zadatke. Ako se boca ugreje previše, to da može da pokvari ukus vina, a i tečnost može da proširi svoj volumen i da počne da curi kroz čep ili da izgura malčice čep i tako da kontaminira vino u boci.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja