POMOLIMO SE ZA ZDRAVLJE I SREĆU: Danas obavezno izgovorite molitvu Svetom Vasiliju Ostroškom
Foto: Dragan Kadić

Za spas duša naših

POMOLIMO SE ZA ZDRAVLJE I SREĆU: Danas obavezno izgovorite molitvu Svetom Vasiliju Ostroškom

Zanimljivosti -

Molitva Svetom Vasiliju za spasenje duša naših!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju dan posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, jednom od najvećih srpskih svetaca.

Kaže se da je za života Sveti Vasilije bio više anđeo nego čovek. Svoj duh uzdigao je do Boga, a telo učinio neuništivim.

Mnoga čuda pipisuju se ovom svecu, o čemu svedoče brojni slučajevi. Njegova blagost poznata je i van granica Srbije.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Za isceljenje tela i duše očitajte danas ovu molitvu:

Sveti Vasilije, veliki ugodniče Božiji, pomozi svima pa i meni. Veliki branitelju vere Pravoslavne, odbrani i nas koji tvoju Svetu veru držimo, i s nadom tebi pristupamo.

Veliki arhijereju Božiji, pomoli se Bogu Svedržitelju za sve ljude tvoje, pa na posletku i za mene nedostojnog i poslednjeg.

Tvrdoški viteže i Ostroški podvižniče, spasavaj nas od beda vidljivih i nevidljivih.

Zapalila te je Srpska zemlja kao večnu sveću pred prestolom Boga Živoga, pa nam sada osvetli puteve i razagnaj tugu. Molitvama i suzama zagrevao si hladnu pešteru Ostrošku, pa zagrej sada Božijim duhom i srca naša, da se spasemo i proslavimo Boga svevišnjega i tebe Sveca Božijega.

Sa svih strana sveta priticali su ćivotu tvome bolni i nevoljni, i ti si im pomagao: demone odgonio, veze đavolje raskidao, i zdravlje duševno i telesno ljudima darivao. Tako i sada pomozi, krštenim i nekrštenim, kao i uvek, svima pa i meni.

Izmiritelj si bio zavađene braće, izmiri i sada sve zavađene, zbratimi razbraćene, oveseli tužne, ukroti samovoljne, isceli bolne. Sveti Vasilije Čudotvorče i Oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja duhovna u Hristu Isusu Gospodu našem.

Kurir poklanja poster Molitvu za zdravlje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu

Sutra, 12. maja, Kurir svakom čitaocu poklanja poster Molitvu za zdravlje Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu. Nebrojna su čuda isceljenja koja se vezuju za ovog čudotvorca. Među nedavna čuda spadaju: slučaj dvomesečne bebe kojoj je izlečeno zapaljenje skočnog zgloba, devojčica koja je progovorila i momak koji je prohodao. Sva tri zabeležena slučaja su, po izveštajima lekara, bili takvi da su samo teške operacije mogle da im pomognu, ali su zahvaljujući molitvama u Gornjem manastiru Ostrog promenili svoju sudbinu.

Sveti Vasilije Čudotvorac rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, u Hercegovini, 1610. godine. U strahu od danka u krvi, roditelji su ga još sa dvanaest godina poslali u manastir Zavalu gde je njegov stric bio iguman. 1638. godine odlukom Svetog sinoda u Peći, rukopoložen je za mitroplita hercegovačkog. Nakon što su Turci razorili manastir Tvrdoš, Sveti Vasilije se seli na manastir Ostrog, gde je i preminuo 1671. godine. Njegove mošti se tamo čuvaju do dana današnjeg, a u moć isceljenja veruju podjedanko narodi svih vera. U Ostrogu se svake godine na Trojičine dane održava veliki Narodni sabor.

(Opanak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track