PROIZVOĐAČ DUVANA PRIZNAO: Znam šta proizvodim pa zato moja porodica i ja ne pušimo!
Foto: Profimedia

Obratite pažnju!

PROIZVOĐAČ DUVANA PRIZNAO: Znam šta proizvodim pa zato moja porodica i ja ne pušimo!

Zanimljivosti -
Kako cigarete poskupljuju, duvan se naveliko promoviše kao zdraviji i jeftiniji, pa njemu pribegava veliki broj ljudi.

Po pravilu duvan bi trebao "biti zdraviji", međutim u današnje vreme teško je bilo šta uzgojiti bez otrova pa tako i duvan. Jedan uzgajivač duvana pobrojao je sve otrove koje koristi u proizvodnji.

"Kad je duvan mali špricam ga protiv korova s klomazonom, posle s fiziotropima (sredstvima protiv zaperaka), treće špricanje je sistemičnim sredstvima koja zaustavljaju rast stabljike i zaperaka, tako da se list deblja da bi duvan dobio na kilaži, prošle godine sam koristio sistemični otrov za zlatice i lisne vaši, još sam koristio i još jedan otrov za vaši. Svi ti otrovi prodiru u biljku, list to upija i ljudi potom to puše i truju se. Niko u našoj kući ne puši jer znam što proizvodim, to je živi otrov", kazao je.

Na upit što bi bilo kad se duvan ne bi špricalo, pojasnio je da postoji toliko loših stvari da bi duvan propao.

"List ne bi imao kilažu niti kvalitet, taj duvan je genetski modifikovan. Tu je doktor nauka sa fakulteta u Zagrebu, dr. Konzuplik koji je rekao da se taj duvan genetski modifikuje radi kilaže i kvaliteta, da bi imao 'pušačka svojstva', tako to oni navode ", dodao je.

Cena fabričkih cigareta svake godine je sve veća, pa se mnogi okreću kupovini duvana koji ne tržište dolazi bez ikakvih kontrola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track