RAJ NA ZEMLJI KOJI JE PAKAO ZA ŽENE: Izolovani od savremenog sveta, a brakove ugovara vođa sekte
Foto: Printskrin/Jutjub

Zajednica u kojoj dominira patrijarhat

RAJ NA ZEMLJI KOJI JE PAKAO ZA ŽENE: Izolovani od savremenog sveta, a brakove ugovara vođa sekte

Zanimljivosti -

Nevil Kuper je 1991. godine okupio hrišćansku zajednicu Glorijavejl koja danas ima 500 članova. Članovi zajednice žive po najstrožim hrišćanskim postulatima, u potpunoj izolaciji u odnosu na savremeno društvo, na novozelandskom Južnom ostrvu u blizini Hopirija.

Najnoviji dokumentarni film čija je tema život Glorijavela prikazuje težak položaj žena u ovoj zajednici. Film se bavi njihovom životom i svakodnevnim ispunjenjem zadataka. Sve se dešava u Novom Zelandu, državi za koju mnogi nazivaju "raj na zemlji".

Film o Glorijavelima potpisuju supružnici Amanda Evans i Ivars Berzins. U okviru ove zajednice dominira patrijarhat - žene moraju da obavljaju poslove poput kuvanja i pranja, dok se muškarci bave težim poslovima.

Kontakt sa svetom van zajednice ne postoji. Članovi Glorijavela nemaju pristup internetu, a dozvoljeno im je da poseduju samo određene materijalne stvari, a brakove ugovara vođa zajednice.

Dokumentarni film prati sudbine dve članice sekte, Dov Lav koja je pred udajom i Ejndžel Bendžamin koja nosi šesto dete.

"Ponekad pomislim, njima je sigurno lepo, super je živeti tako izolovan, ali ubrzo shvatim da nikad ne bih mogla tako da živim", izjavila je Amanda Evans koja stoji iza dokumentarca.

(daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track