REŠENA VEČITA MISTERIJA: Zašto pas zuri u vas dok vrši nuždu
Foto: Tviter

Doktorka rekla

REŠENA VEČITA MISTERIJA: Zašto pas zuri u vas dok vrši nuždu

Zanimljivosti -

Svaki ponosni vlasnik psa vrlo dobro zna ovu situaciju: pošli ste u šetnju i u sred neke guste travice, vaš ljubimac počne da se meškolji, da bi na kraju čučnuo i počeo da ''obavlja posao''.

Dok vi osmatrate okolinu, u nadi da ćete u blizini pronaći kesu i odložiti pseću gomilicu, vaš pas ne prestaje da vas gleda pravo u oči!

Posmatraće vas sve vreme...

Bitch, whatchu you lookin' at?! #BackitUp #DontReportMe

Фотографија корисника Hadley Sawyer Cavender (@hadleythemalshi) дана 20. Окт 2015. у 1:50 PDT

Iako su pseće okice nešto najslađe što možemo da vidimo, deluje pomalo bizaran trenutak kada nas gledaju pravo u oči i obavljaju nuždu. Zar ne?

Prema studiji iz 2009. godine, koji je u fokus stavio na kontakt očima između čoveka i psa, pogled se može shvatiti kao neka vrsta odnosa između deteta i roditelja.

Drugim rečima: zureći u vas, pas vas doživljava kao svog roditelja.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Gledajući u svog vlasnika, pas želi da dobije i neki vid potvrde da je odabrao pravo mesto za to. Možda ste ga više puta grdili jer se pokakio na pogrešnom mestu.

Fridmanova ima još jednu teoriju:

Kontakt očima dolazi još od njihovih dalekih predaka. Krećući se u čoporima, psi imaju potrebu da se kontaktom očima uvere da će mu njegovi saputnici čuvati leđa od neprijatelja, dok je on u nekoj vrsti ranjivog položaja.

Dr Sonja Olson veruje da je to način komunikacije i razmene informacija.

''Pas time želi dati do znanja da se okrenete, jer mu je potrebna privatnost!''Bez obzira na razlog, vaši krzneni prijatelji iznad svega žele: puuuuno ljubavi, pažnje i ,naravno, poslastica.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Likemag)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track