SEĆATE SE? Šta smo sve skupljali kao deca, a danas toga skoro i da nema
Foto: Profimedia

Nostalgija detinjstva

SEĆATE SE? Šta smo sve skupljali kao deca, a danas toga skoro i da nema

Zanimljivosti -

Ovako glasi jedna jako mudra poslovica: "Pokažite mi dete koje u svom djetinjstvu nije ništa skupljao, a ja ću vam pokazati dete koje nije ni imalo djetinjstvo". Ukoliko čitate ovo a već ste zagazili u treću deceniju života, sigurno će u vama probuditi setu i nostalgiju za detinjstvom i čarima kojima ste bili okruženi.

Neka od osnovnih zanimanje dece 80-tih i 90-tih pored trčanja, vijanja, igranje žmurke i ostalih blagodeti sigurno jeste bilo sakupljanje i to svega i svačega, piše opanak.rs

Najpoznatije su bile sličice tada popularnih crtanih filmova i serija kao što su Nindža kornjače, Moći rendžeri, a kod devojčica mirišljave sličiče barbika i dr. Postojali su i albumi u koje su se neke od tih sličica mogle zalepiti i napraviti mala priča u slikama i koje smo čuvali kao da je najveće blago na svetu, a tada i jeste bilo. Naravno uvek poželjna večernja razonoda je bila sakupljanje u kraju i trampa istih da bi se upotpunila kolekcija i završio album, bilo je tu i te kako takmičarskog duha ispunjenog dečjim zanosom.

Salevete, ah salvete, njihova lepota i šarenilo svuda i uvek je zaokupljalo pažnju devojčica, tada kao danas nije bilo baš tolike mogućnosti da se kupuju a to nije ni bio cilj, već su se salvete nasledjivale po mogućnosti i trampile u nameri da se ima kolekcija najlepših.

Igranje sa klikerima, napeto, predivno iskustvo detinjstva i nadmetanja u želji za pobedom radi dobijanja novih komada šarenih loptica.

Kada se malo odmaklo u tinejdžersko doba omiljena razonoda jesu bili posteri, slavnih i nama dragih mužičara, glumaca, glumica koji su ukrašavali naše sobe čak nekada i previše u želji da svog idola imaš na oku da bi te podsećao šta želiš da postaneš i zašto treba da vežbaš gitaru makar tri sata dnevno, ah mladosti…

Danas je jako retko da deca kupuju neki časopis odgovarajući za njihov uzrast dok je ranije to bila kao obavezna literatura jednom mesečno. Bio je tu Huper, Bravo, Politikin zabavnik i dr. koji su i bili izvor informacija o svemu i svačemu kao i izvor za postere. Stripovi takodje obavezna razonoda za vreme izmedju časova, pa i za vreme njih.

Mnogi od nas i vas su skupljali igračke iz kinder jaja, šećere iz kafića, omotače, poštanske markice iz stranih zemalja, školjke i kamenčiće sa mora, kutije cigareta roditelja, bedževe i svašta još nešto što danas još jako malo dece radi. Možda bi trebalo da im uzmete tablete i mobilne telefone iz ruku i pokažete im svoju dragocenu zbirku nečega što ste skupljali ako je još uvek posedujete i možda ih zainteresujete na tako neku sličnu akciju. Srećno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track