STIVEN HOKING UPOZORAVA: Susret sa vanzemaljcima završiće se kao susret indijanaca i Kolumba
Foto: AP

Pretnja po sigurnost planete

STIVEN HOKING UPOZORAVA: Susret sa vanzemaljcima završiće se kao susret indijanaca i Kolumba

Zanimljivosti -

Fizičar Stiven Hoking je uveren da ljudi nisu jedina inteligentna bića u svemiru. Ipak, on upozorava da bi svaki vid eventualnog kontakta predstavljao opasnost za Zemlju.

Hoking je putem "CuriosityStream-a" govorio o novootkrivenoj planeti Gliese 832c i o inteligentnom životu. Njegova "Breaktrough" inicijativa koja koristi osetljive radio teleskope kako bi “prikupila” potencijalne signale s planeta, u dometu ima i Gliese 832c, ali je poznati astrofizičar izrazio zabrinutost:

“Ako se inteligentan život razvio na Gliese 832c trebalo bi da to možemo i da čujemo. Jednog dana ćemo možda primiti signal s jedne takve planete, ali moramo biti oprezni kada budemo odgovarali. Susret s naprednom civilizacijom bi mogao da bude kao susret Indijanaca s Kolumbom. A svi znamo kako se to završilo”.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Otkriće inteligentnog života bilo bi, kaže, najveće naučno otkriće u istoriji. “To bi nas prmoralo da se promenimo. Morali bismo da se odreknemo ideje da smo jedinstveni i morali bismo da se ponašamo mnogo saosećajnije i skromnije”, rekao je fizičar.

(Ifl science)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track