TRAMP NEĆE BITI 45. PREDSEDNIK AMERIKE! Istorija je nepravedno zaboravila ovog stanara Bele kuće
Foto: Profimedia

Samo jedan dan

TRAMP NEĆE BITI 45. PREDSEDNIK AMERIKE! Istorija je nepravedno zaboravila ovog stanara Bele kuće

Zanimljivosti -

Opšte je prihvaćeno, a i u istorijskim udžbenicima zabeleženo kako je odlazeći predsednik SAD Barak Obama bio 44. predsednik, odnosno da će Donald Tramp biti 45. predsednik Sjedinjenih Država, ali svi nepravedno zaboravljaju jednog čoveka.

Davne 1849. godine došlo je vreme da Džejms Polk napusti Belu kuću i da vladanje Sjedinjenim Američkim Državama preuzme Zakari Tejlor. Međutim, trebalo je da se zamene u nedelju 4. marta te godine, što je bilo nemoguće jer je Tejlor bio izrazito religiozan čovek koji je odrastao poštujući Šabat - neradni dan. Ni pod kojim uslovom nije nameravao da napravi izuzetak čak ni kad je u pitanju fotelja u Ovalnoj sobi Bele kuće.

Kada je Polk napustio mesto "prvog među jednakima" niko nije zvanično preuzeo vladanje Amerikom jer nije bilo ni potpredsednika. Sledeći u nizu za ulogu privremenog predsednika bio je Dejvid Rajs Ečinson koji je tako postao 12. predsednik Amerike poznat kao "predsednik na dan", nešto manje od 24 sata.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mnogi istoričari i poznavaoci Ustava SAD-a smatraju da nije bitno kada se održava zvanična inauguracija, jer čim jedan predsednik završi mandat, naredni stupa na dužnost, mada se drugi pitaju - kako je Ečinson mogao da nasledi Polka, ako je celoj tadašnjoj administraciji istekao mandat.

Sam Ečinson nebrojeno puta je izjavio da je ludost tvrditi da je bio predsednik, iako je u šali imao običaj da naglasi da je upravo on vodio "najiskreniju administraciju koju je Amerika ikada imala".

Misao koja se nameće jeste da Donald Tramp neće postati 45., već 46. predsednik Amerike.

(Mental Floss)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track