(VIDEO) FRANKENŠTAJN OPERACIJA: Šta glavni neurohirurg misli o prvom presađivanju ljudske glave?
Foto: Youtube Printscreen

Mozak operacije

(VIDEO) FRANKENŠTAJN OPERACIJA: Šta glavni neurohirurg misli o prvom presađivanju ljudske glave?

Zanimljivosti -

Italijanski neurohirurg Serđo Kanavero spreman je za operaciju presađivanja glave Rusu Valeriju Spiridonovu. Za “Frankenštajn operaciju” priprema se tako što se trup "oživljava" elektrošokovima.

Valerij Spiridon je od detinjstva prikovan za invalidska kolica jer boluje od teške bolesti. Verdnig-Hofmanova bolest težak je oblik infantilne mišićne atrofije, urođene bolesti, od koje pacijenti obično umru posle treće godine.

Valerij je čudo medicine jer je uspeo da prevaziđe tmurne prognoze i da živi deset puta duže od drugih obolelih. Sada ga čeka nešto neverovatno i neviđeno u istoriji medicine - novo telo.

Neurohirurg Serđo Kanavero presadiće Valerijevu glavu na drugo telo. Operaciju planira za decembar 2017. godine. Doktor Kanavero čvrsto je uveren u uspeh operacije:

"Naravno da postoji rizik, ne mogu to poricati, ali siguran sam u svoj rad", izjavio je Kanavero. Dodao je da uspeh operacije zavisi od ruskog preparata koji se zove perftoran. To je zamena za krv koja može rešiti problem velikoga gubitka krvi prilikom odvajanja glave od tela. Ako nešto pođe po zlu u vreme operacije, hirurg transplantolog Anatolij Trošin predložio je drugu metodu spašavanja Valerijeva života. Predložio je da se glava posle odvajanja od tela smesti u posebni kontejner koji nalikuje na skafander astronauta.

"Taj kontejner po obliku treba biti takav da ga dobrovoljni davalac krvi lako može pričvrstiti i nositi na telu", kazao je Trošin i dodao da će se tako postići efekat sijamskih blizanaca. U Kanaverovom eksperimentu zasad su pristali da učestvuju Vijetnam, Južna Koreja i Kina.

"Ako operacija uopšte bude 2017. godine, najverovatnije će je obaviti u Kini jer je ona progresivno napredovala na tom medicinskom polju", kazao je Spiridonov.

(24 sata.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track