(VIDEO) GOSPOĐA OD SAPUNA: Grozna fotografija krije jezivu tajnu
Foto: Instagram

Ne zna se uzrok smrti

(VIDEO) GOSPOĐA OD SAPUNA: Grozna fotografija krije jezivu tajnu

Zanimljivosti -

Njenu sudbinu pokušavali su da razoktriju vrhunski forenzičari, ali još uvek nismo ništa bliže pojašnjenju uzroka smrti.

Isti, tihi vrisak izobličuje njeno lice više od jednog stoleća. Ruke su joj položene uz telo, a pramenovi plave kose padaju iza nje. Ko je ta misteriozna žena u muzeju Mater u Filadelfiji? Kada i kako je umrla? Što moderna nauka može reći o njenoj sudbini?

Jedne noći 2008. godine su radiografi i forenzičari odlučili da proniknu u njene tajne. Koristili su nekoliko vrsta rentgena kako bi što više informacija prikupili u kratkom vremenu što im je na raspolaganju.Pažljivo su uklonili kovčeg od pleksiglasa i postavili su opremu tek nekoliko centimetara od nje. Dobila je svoj nadimak "Gospođa od sapuna" nakon ekshumacija 1875. godine u gotovo mumificiranom stanju. Njeno telo se transformisalo retkom hemijskom reakcijom u sapunastu materiju nazvanom adipocire ili mrtvački vosak.

"Prolazi sistematski pregled", komentarisao je 2008. godine kuratorka Ana Dodi za lokalne medije. "Za njeno zdravlje je prekasno, ali nije kasno da mi saznamo nešto više o njoj", dodaje Dodi.

Stručnjaci su prvo uzeli brzinske slike rentgenom i složili su slike kompletnog kostura. Zatim su iskoristili velike industrijske mašine za retngen kako bi pokušali otkriti sve tajne njene smrti.

Dodi je uzela tri vlasi kose za toksikološke nalaze kojim su pokušali da otkriju prisutnost teških metala u organizmu u trenutku smrti. "Koristimo arheo-forenziku. Primenjujemo moderno shvatanje i moderne forenzičke tehnike na arheološke misterije", izjavila je Dodi.

Telo je pronađeno 1875. godine tokom građevinskih radova u Filadelfiji, a dugo vremena se mislilo da je umrla 1792. godine tokom epidemije žute groznice. Verovalo se da je umrla u poodmakloj dobi, da je verovatno bila ružna i da nije imala zuba. Međutim, u osamdesetima su prve rentgenske slike pokazale da je skoro sve što decenijama mislilo o njoj, skoro sigurno bilo pogrešno.

"Gospođa od sapuna" nije imala ni četrdeset godina, a umrla je oko polovine 19 veka od nepoznatih uzroka. Gerald Konlog u nekoliko navrata je uzeo rentgenske slike posmrtnih ostataka i pronašao je sedam igala i dva dugmića. Dve igle pronađene su na glavi i verovatno su držale povez kojim su zatvorena usta pre pogreba, a ostalih pet pronađeno je na telu i pretpostavlja se da su držale pogrebni pokrov.

"Igle i dugmići su stvarno pomogli da otkrijemo kada je umrla. Pokazuju da je umrla negde u tridesetim godinama devetnaestog veka, a ne u 18. veku", kazao je svojevremeno Konlog.

Tačan uzrok i vreme smrti verovatno nikad nećemo saznati. Mrtvo telo "Gospođe od sapuna" izloženo je u muzeju Mater u Filadelfiji gde stotine posetilaca svakodnevno mogu pogledati jednu od najjezivijih mumija na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track