(VIDEO) Harmonija Mesopotamije: Evo kako zvuči najstarija pesma na svetu
Foto: Wikipedia

Lirika davnina

(VIDEO) Harmonija Mesopotamije: Evo kako zvuči najstarija pesma na svetu

Zanimljivosti -

Najstarija pesma na svetu nastala je pre oko 3.500 godina, a u pitanju je Huritska himna

Najstarija poznata pesma na svetu bila je himna jednog kulta na Bliskom istoku, a tablice na kojima je zapisana pronađene su u drevnom gradu Ugaritu na tlu današnje Sirije početkom pedesetih godina prošlog veka, piše Newsweek.rs.Verziju pesme koja je priložena u videu, izvodi Majkl Levi, muzičar i kompozitor koji se bavu čitanjem i rekonstrukcijom drevne muzike i tehnika sviranja.

Foto: Reuters, Veliki zigurat Ura (Irak)
Foto: Reuters, Veliki zigurat Ura (Irak)

Levi kaže da je njegova misija da "predstavi prelepu liriku davnina bledom i bezdušnom modernom muzičkom svetu"."Tokom poslednjih nekoliko godina snimio sam nekoliko svojih aranžmana ‘Huritske himne’", kaže Levi.Na pronađenih 29 tablica uklesani su znaci koji označavaju "note" na huritskom jeziku. H6 je najstariji fragment melodije dosad otkriven u istoriji.

DamianMusicChannel4 Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: NEWSWEEK PREDSTAVLJA Astrid Lindgren: „Srbi se nikad nisu pokorili prinudi!“ NEWSWEEK INTERVJU Ivan Ivanji, Titov prevodilac: Slavno je biti heroj, a da li je neobično biti kukavica NOVI NEWSWEEK Sumrak vampira: U potrazi za balkanskim čudovištem NESWEEK PREDSTAVLJA Novo groblje, muzej skulptura i priča: O junacima i spomenicima Dalaj Lama: 20 lekcija za ispunjen i srećan život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track