(VIDEO) MUZIKA JE NAJBOLJI LEK: Ovih 10 pesama su bukvalno spašavale živote
Foto: Youtube Printscreen

Doktori prepisuju

(VIDEO) MUZIKA JE NAJBOLJI LEK: Ovih 10 pesama su bukvalno spašavale živote

Zanimljivosti -

I dok legendarni hit Stayin' Alive ima najbolji ritam koji treba slediti pri reanimaciji srca, doktori iz Njujorka su objavili listu od 10 hitova koji su dokazano spašavali živote.

Dobro je poznato da je muzika najbolji lek pa se i hit Bee Gees-a Stayin' Alive, već godinama promoviše kao najbolja pesma čiji ritam treba pratiti pri reanimacije srca.

Ali, ako vam stari disko hit nije po ukusu, Prezbiterijanska bolnica u Njujorku je sada objavila Spotify playlistu sa 10 pesama čiji ritam odgovara ritmu koji treba držati kod masaže srca. Tako su se na ovoj listi našli i znatno moderniji izvođači poput Bijonse i Džastina Timberlejka.

Stayin' Alive sa svojim ritmom od 103 bpm gotovo savršeno odgovara preporučenom ritmu od 100 do 120 pritisaka na grudi u 60 sekundi koje bi trebalo primeniti kod kardiopulmonalne reanimacije. Uz to, pesma je i toliko raširena da je postala odlično sredstvo učenja efikasnog zahvata za spašavanje života.

Dok u filmovima možemo videti da masaža srca redovno izvlači ljude sa ponora smrti, u stvarnosti je ona uspešna u samo 10 do 12 odsto slučajeva, navode američki lekari. Ali, isto tako se navodi i da masaža srca, ako počne da se primenjuje u prvih nekoliko minuta nakon zastoja rada srca može da udvostruči ili čak utrostručiti izglede za preživljavanje.

10 najpopularnijih hitova za reanimaciju:

1. Stayin' Alive - Bee Gees

2. Cecilia - Simon and Garfunkel

3. Hard to Handle - The Black Crowes

4. Sweet Home Alabama - Lynyrd Skynyrd

5. Rock Your Body - Justin Timberlake

6. I Will Survive - Gloria Gaynor

7. MMMBop - Hanson

8. Gives You Hell - The All-American Rejects

9. Heartbreaker - Mariah Carey ft Jay Z

10. Another One Bites the Dust - Queen

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track