VREME JE NOVAC: 3 miliona evra za stari džepni sat iz 19. veka, a još radi!
Foto: Printscreen

Koliko je sati? 3...miliona

VREME JE NOVAC: 3 miliona evra za stari džepni sat iz 19. veka, a još radi!

Zanimljivosti -

Zlatan džepni sat koji je napravila švajcarska firma Brege, a pripadao je Šarl-Luju Avau, osnivaču novinske agencije Ava - preteče agencije AFP, prodat je u ponedeljak za skoro tri miliona evra na aukciji kuće Kristis u Ženevi.

Cena sata je tokom licitacije dostigla 3,245 miliona švajcarskih franaka, odnosno nešto više od 2,93 miliona evra. Pre prodaje kuća Kristis je sat procenila na 600.000 do 1,2 miliona švajcarskih franaka (550.000 do 1,1 miliona evra). Sat s potpisom "Brege i sin", serijski broj 217, za 4.800 franaka što je bila ogromna suma u ​​to vreme, kupio je Šarl-Luju Ava (1783-1858) 31. decembra 1817. godine.

To je "večiti sat, s kalendarskim mesecima i datumima". Sam se navija, pomoću oscilirajućeg tega kojeg pokreće kretanje tela onoga ko nosi sat u džepu. Brege je razvio taj pronalazak i proizveo svega oko 60 satova tog tipa. Pored toga, taj sat prečnika od 5,5 santimetara, zvoncetom označava svaki pun sat i svakih četvrt sata. Ima i kalendar s danom i mesecom i sistem za rezervu snage federa, da bi radio i ako se neko vreme ne nosi. Ima i jedan posebno složen izum, pod nazivom "jednačina vremena" koji je uspelo da reprodukuje samo nekoliko časovničara.

Brege objašnjava na svom sajtu da je to "razlika između srednjeg solarnog vremena - našeg civilnog vremena koje traje konvencionalna 24 sata - i stvarnog solarnog vremena koje varira zbog nepravilnosti putanje Zemlje oko Sunca". "Indikator jednačine vremena je dragocen za astronome i navigatora", dodaje Brege.

Sličan sat Brege je 2012. godine na aukciji u Ženevi prodat za više od dva miliona švajcarskih franaka. Naslednici osnivača agencije Ava, od koje je nastala Agencija Frans Pres, prodali su sat engleskom naučniku, Ser Dejvidu Salomonsu (1851-1925) koji je uspeo da napravi najveću zbirku satova Brege svih vremena.

Avaov sat se prvi put pojavio na aukcijskom tržištu 1963. godine, s delom Salomonsove kolekcije, u Sotbiju u Londonu. Jedan privatni portugalski kolekcionar kupio ga je u to vreme za "astronomski iznos". Sat je potom preprodat dva puta, a nedavno je ponovo stigao na aukcijsko tržište.

Brege je švajcarski proizvođač luksuznih časovnika. Ta firma koju je 1775. godine u Parizu osnovao Abraham-Lui Brege, sada je deo kompanije "The Swatch Group", a proizvodnja joj je od 1976. godine u mestu Vale d'Žu u Švajcarskoj.

Zajedno sa "Blankpenom" i "Vašeron Konstantinom", Brege je jedno od nastarijih i dalje aktivnih preduzeća za proizvodnju časovnika i jedan pionira majstorskih dela časovničarske tehnologije, kakvo je "turbijon" - pronalazak samog Abraham-Luija Bregea. Njegova firma je proizvela i prvi ručni sat u istoriji, 1810. godine.

Satovi Brege su lako prepoznatljivi jer je obod kućišta nazubljen nalik metalnim novčićima, imaju detaljno gravirane ciferblate i plave kazaljke koje se čak sve - ma na kojem satu bile, uvek stručno nazivaju "Bregeove". Brege proizvodi i nalivpera i luksuzne hemijske olovke, nakit i dugmad za manžetne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track