ZAŠTO SE KAŽE: KAŽI DRAGIČKA? Poreklo ovog izraza sigurno niste znali!
Foto: Profimedia

Iznenadićete se

ZAŠTO SE KAŽE: KAŽI DRAGIČKA? Poreklo ovog izraza sigurno niste znali!

Zanimljivosti -

Svako od nas je ovo mnogo puta čuo "Kaži dragička!" a isto tako i izgovorio, zar ne? Naime, verovatno se nikada niste pitali odakle je nastao ovaj uzvik, koji nagoveštava neko lepo iznenađenje ili ostvarenje nekog dugo isčekivanog događaja.

Dosta puta smo rekli mnogo rečenica i izreka, a da se nismo zapitali kako su nastale i odakle vode poreklo, a mi vam donosimo objašnjenje jedne od najčešće korišćenih -“Kaži dragička”.

Ovaj uzvik je nastao po jednoj gospođi Dragić koja je nekada živela u Beogradu i bavila se jedni jako interesantnim hobijem. Ova gospođa je uvek bila dobro obaveštena i znala je skoro uvek sve novosti iz života poznatih osoba Beograda, a slavu je stekla prepričavanjem tih detalja koji su se dugo prepričavali i pamtili. I tako je to ušlo u upotrebu, da kada neko želi da kaže neki trač, onda kaže: “Kaži Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi da svakako čuje taj svež trač.

Posle nekog određenog vremena i prenošenja tradicije s kolena na koleno “Ć” je prešlo u “Č” zbog promene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, čime je promenjeno i samo značenje uzvika, zato što više nije u pitanju bio trač nego neka lepa vest.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Počela je STRASNA sedmica: Evo šta sve morate da uradite pre Uskrsa

(edukacija/opanak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track