ŽIVOTNA PRIČA BRADATE DEVOJKE: Htela sam da se ubijem, a danas šetam modnim pistama
Foto: Printskrin/Instagram

Ispovest

ŽIVOTNA PRIČA BRADATE DEVOJKE: Htela sam da se ubijem, a danas šetam modnim pistama

Zanimljivosti -

Njeno ime je Harnam Kaur, ima 24 godine i najmlađa je vlasnica ženske brade, što je nedavno potvrdila i Ginisova knjiga rekorda. Simpatična Harnam dolazi iz Engleske, a svoju 15 centimetara dugu bradu s ponosom nosi, ističući da je to njezn način da se bori protiv predrasuda i zlostavljanja kojima je bila izložena od detinjstva.

Razlog za njenu bradu je sindrom policističnih jajnika koji može rezultirati u preteranom rastu dlaka, a koje ova gospođica pušta zadnjih sedam godina svog života.

"Nastojim se odvojiti od ustaljenih društvenih normi. Ne želim izgledati kao tipična žena", kaže Harnam, koja je ove godine postala i prva žena s bradom koja je prošetala modnom pistom na nedelji mode u Londonu.Kao što je i za očekivati, Harnam nije uvek bila tako vesela i pozitivna kad je u pitanju njezin izgled.

Naime, njena brada počela je rasti kad je imala samo 11 godina, a dlake su počele rasti i na rukama i grudima. Učenicima i učenicama njene škole to je bio savršen povod za konstantno maltretiranje:

"Kroz celu osnovnu školu me zlostavljala cela škola. To je bilo apsolutno užasno, nisam se htela buditi ujutro jer sam znala što me čeka", kaže Harnam.

Tokom svojih tinejdžerskih godina bila je toliko frustrirana i nesrećna da je voskom skidala dlake najmanje dvaput nedeljno, uz konstantna brijanja. No, dlake su samo postajale jače, a brada gušća. Nesrena Harnam je postala toliko opterećena svojim izgledom da je s 14 godina prestala izlaziti iz kuće te je čak razmišljala o samoubistvu.

"Bila sam zarobljenik svoje sobe, a trebalo mi je gotovo godinu dana da samoj sebi kažem da si ovako neću pomoći. Samosažalijevanje mi je nanelo mnogo više štete nego koristi. Celo vreme sam gledala lepe žene u časopisima i na televiziji i htela sam izgledati kao i one. Bilo je užasno gledati kako sve moje prijateljice imaju dečka, a mene niko nije ni pogledao... Šetala sam gradom i razmišljala "Vau, ti si baš jedno ružno pače", rekla je ova mlada devojka.

Sve pokušaje da obrije svoju bradu odbacila je kad je napunila 16 godina i kad je prihvatila sikhizam kao svoju religiju. Veliku podršku su joj pritom pružali njen mlađi brat i sestra. Kod Sikha je puštanje brade izraz respekta prema božjoj kreaciji.

"Jako dugo sam se borila s idejom puštanja brade, ali sam s vremenom shvatila dublji smisao u tome da ne brijem bradu. Nakon toga sam pomislila "prestajem, baciću ovu britvicu" kaže Kaur koja svoju današnju samouverenost velikim delom pripisuje religiji.

"Mislim da sam pronašla svoj prirodni izgled. Na neki način sam procvetala", završava svoju priču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track