10 POBUNA U VAŠEM TELU: Evo šta vam organizam poručuje
Foto: Shutterstock

Ako ne konzumirate dovoljno vode

10 POBUNA U VAŠEM TELU: Evo šta vam organizam poručuje

Žena -

Da bi utolili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode.

Ali ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju da uvrste u svakodnevnu rutinu, i tako prave veliku štetu svom telu.

Evo nekih od znakova da vašem telu nedostaje voda

1. Usta su vam suva

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suvoću usta, jezika i usne šupljine. Ali ako vam su usta suva, znači da je vaše telo već dehidrirano. Da li ste ikada preterali u alkoholu, i sećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje telo i zadovoljiti njegove potrebe.

2. Koža vam je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio na valjani način. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posledica za telo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma. "Ako ne obavljate malu nuždu barem 4 do 7 puta tekom dana, to je jasan znak da pijete premalo vode. "

3. Oči su vam suve

Nedostatak vode manifestuje se i kroz suvoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju posebno će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

4. Bole vas zglobovi

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 odsto vode. Ako želimo da sprečimo neprijatno trenje kostiju prilikom svakog koraka, skakanja, vežbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje vam se mišićna masa

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manje vode u telu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovno ispijanje vode pre, tokom i nakon vežbanja daće telu gorivo da izdrži napore i smanjiti posledice treninga.

6. Osećate se umorno

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u telu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, telo je 'pozajmljuje' od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba oseća loše, i sporije se oporavlja od bolesti. "Nedostatak vode u telu manifestuje se kroz suvoću usta i jezika, manjom potrebom za odlaskom na wc, ali i pojačanom gladi. "

7. Osećate napade gladi

Dehidriranost vara 'mozak', pa on šalje signale telu kako je gladno. Napadi gladi hvataju vas u svako doba dana i noći, a bude vas čak i iz sna. Ali konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih zaliha na telu.

8. Muči vas probava

Gorušica je samo jedan od signala preterane količine kiseline u želucu kao posledice nedostatka vode. Voda vlaži probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom na wc

Manjak vode u telu utiče i na vašu potrebu da obavljate malu nuždu. Ako ne idete na wc barem 4 do 7 puta tokom dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje takođe da niste odgovarajuće hidrirani.

10. Pokazujte znakove preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na vašem licu. Budući da nedostatak vode utiče na suvoću kože, ista postaje izložena prevremenim borama, gubi elastičnost i rezultira pojavom koja je starija nego što bi hronološka trebala biti.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja