100 GODINA OD ROĐENJA SLAVNE NOVINARKE: Na današnji dan rođena je Džejn Džejkobs
Foto: PS/Tviter

Ostavila je brojna dela iza sebe

100 GODINA OD ROĐENJA SLAVNE NOVINARKE: Na današnji dan rođena je Džejn Džejkobs

Žena -

Pre tačno 100 godina, na današnji dan rodila se Džejn Džejkobs čuveni američko-kanadski novinar, autor i aktivista.

Najpoznatija po svojoj knjizi "Smrt i život velikih američkih gradova", a oganiziovala je i proteste kako bi sačuvala svoje naselje Grinič Vilidž od uništenja.

Njena uloga je bila ključna u sprečavanju izgradnje autoputa koji je trebao da bude izgrađen u Donjem Menhetnu i direktno prošao kroz naselja Soho i Mala Italija. Džejn je 1968.godine bila uhapšena zbog podsticanja naroda da se bune na javnoj raspravi o ovom projektu. Kao majka i autor, kritikovala je stručnjake iz oblasti urbanizma u kom su dominirali muškarci. Dali su joj nadimak"luda žena" i "domaćica", što njoj nije ni malo smetalo. Kritikovali su je što nema diplomu i ne razume urbanizam a iako je mnogi nisu razumeli, ona je imala svašta da kaže.

Džejn je rođena na današnji dan, 4. maja 1916. u Skrantonu, u Pensilvaniji. Preselila se u Toronto, gde je i preminula 2006. godine.

Autor je mnogih dela: "Smrt i život velikih američkih gradova", "Privreda gradova", "Pitanje separatizma: Kvibek i borba za suverenost", "Gradovi i bogatstvo nacija" i mnogi drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track