OBUĆA UTIČE NA IZGLED ZADNJICE: Evo šta štikle, platforme i patike rade vašoj guzi
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

OBUĆA UTIČE NA IZGLED ZADNJICE: Evo šta štikle, platforme i patike rade vašoj guzi

Žena -

Opšte je poznato da obuća koju nosimo može dobro ili loše da utiče na izgled naše zadnjice. Svaki tip ženske obuće drugačije deluje na pozadinu, pa tako kad obujemo npr. patike guza nam ne izgleda isto kao u sandalama sa platformom.

Patike

U patikama zadnjica izgleda veće, zato što nam one omogućavaju da hodamo bez ograničenja i pružaju potpunu slobodu pokreta. S druge strane, upravo zbog toga, zadnjica će biti spljoštena.

Ravna obuća

Svaka žena će kada bira udobne cipele posegnuti za onima sa ravnim đonom. Kako zadnjicu čine tri mišića – gluteus maximus, medius i minimus, ukoliko ih sve vreme ne stežete dok stojite, oni su opušteni i zbog toga zadnjica izgleda kao da je "obešena". Takođe, ravne cipele će naglasiti svaki estetski nedostatak vaših nogu kao što je ravno stopalo ili razlika u njihovoj dužini.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Blok štikle

Ovakve štikle pružaju veću stabilnost zbog deblje pete i zbog toga je težina tela bolje raspoređena. Međutim, zbog toga što možete udobnije da stojite, zadnjica nije izbačena i izgleda ravno.

Štikle (2.5 – 5 cm)

Ovo je najudobnija verzija štikli i kratkoročno će učiniti da vaša zadnjica bude uzdignuta i čvršća. Međutim, mnoge dame ne vole ovu visinu potpetica jer smatraju da je "preniska". Još jedan problem je taj što ako vaši mišići nisu potpuno aktivni, naročito trbušni, telo pokušava da nadomesti taj nedostatak tako što izbacuje zadnjicu i gura karlicu napred kako bi napravilo balans. Posledica je bolan donji deo leđa.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Stileto štikle (5 – 10 cm)

Stileto štikle čine da zadnjica izgleda baš kako treba, kao savršena breskva – noge izgledaju duže a zadnjica je podignuta i zaobljena. Međutim, duže nošenje stileto štikli može da dovede do slabijih mišića, lošijeg balansa tela i krivljenja kičme.

Platforma štikle

Ovakve cipele ozbiljno ograničavaju pokretljivost stopala i zbog toga telo izgleda napeto i kruto. Zbog toga što stalno moramo da balansiramo sa jedne strane na drugu kukovi i zadnjica nisu poravnati i struk izgleda manje definisano.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Visoke štikle (preko 10 cm)

Na ovim štiklama bukvalno stojite na vrhovima prstiju i zadnjica izgleda manje. Zbog visine štikle pomeramo centar gravitacije tela što može da dovede do krivljenja kičme i bolova u leđima.Iako će učiniti da vam zadnjica bude mala i prćasta, svaki korak biće prava agonija.

Platforme

Ovalve cipele zbacuju i podižu zadnjicu, ali vizuelno skraćuju noge. Ali kao što je to slučaj i sa svim modelima štikle, fleksibilnost stopala je kompromitovana. Celo telo nagnuto je ka napred i zbog toga su kolena pod većim pritiskom. Rezultat toga može da bude bol u leđima, pa čak i u ramenima.

(srbija danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track