ČUVAJTE SE SUNCA: Možda volite leto, ali niste ni svesni kako vrućina loše utiče na vas
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

ČUVAJTE SE SUNCA: Možda volite leto, ali niste ni svesni kako vrućina loše utiče na vas

Žena -

Leti su ljudi, usled velikih vrućina, iscrpljeniji, ali i mrzovoljniji, pokazuje istraživanje. Zbog toga što im je ekstremno vruće, manje su skloni pomagati drugima i češće menjaju raspoloženja. Čak je i stopa kriminala veća leti zbog povećanog nivoa agresivnosti. Stručnjaci veruju da je to tako zbog dehidracije, do koje dolazi i bez znanja ljudi jer, kada osetite žeđ, dehidracija je već nastupila.

Cilj istraživanja stručnjaka sa Univerziteta u Iinoisu bio je utvrditi kako vrućina deluje na ljudsko raspoloženje i ponašanje. Oni koji su radili u neklimatizovanom prostoru, bili su 50 posto manje voljni pomoći kolegama i klijentima. Kada je trebalo ispuniti upitnik u pregrejanoj prostoriji, 64 posto ispitanika odbilo je testiranje, za razliku od njih 94 posto koji su pristali na testiranje u rashađenoj prostoriji.

foto: Profimedia

“Klima oblikuje ljudsko razmišljanje i ponašanje te način na koji žive, utiče na kulturu više no što možemo zamisliti”, kaže profesor Bred Bušmen, jedan od autora studije.

I nedostatak svežeg vazduha utiče negativno na ljudsku sklonost pomaganju drugima. Oni koji su radili u zagušljivim prostorijama šest su puta manje bili spremni na kompromise i odgovaranje na pitanja klijenata.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia)

POPOGLEDAJTE BONUS VIDEO:

​​​​Stižu nam paklene vrućine, ali uz ovih 8 saveta preživećete ih lakše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track