MOMAK ĆE POTPUNO ODLEPITI ZA VAMA: Ovo su najinteresantnije ljubavne vradžbine!
Foto: Profimedia

UPUTSTVO

MOMAK ĆE POTPUNO ODLEPITI ZA VAMA: Ovo su najinteresantnije ljubavne vradžbine!

Žena -

U narodu su poznate mnogobrojne vradžibe i načini pomoću koji su devojke pokušavale da osvoje momka, ili obrnuto. Kažu da ljubav ne zna za granice, što ćemo se iz priloženog i uveriti u tako nešto. A u svako slučaju ako primetite neke čudne pojave ili često vidite krila ili glavu slepog miša znaćete da je neko bacio oko na vas.

Na Ivandan pre izlaska Sunca devojka treba da ide u polje i da nabere Ivanjdanskog cveća i da splete venac i propusti ga kroz svoju košulju, pa posle nekoliko dana uzastopce kroz taj venac pogleda momka koji joj se dopada. Veruje se da će momak posle da luduje za njom.

Moma i devojka kojima nije uzvraćena ljubav odu u crkvu uoči nekog praznika i traže ključeve od crkvenjaka i te ključeve operu u izvorskoj vodi, tom vodom treba isto da se umiju i da je malo popiju jer se veruje da izvorska voda omekšava i najtvrđa srca.

foto: Profimedia

Ako devojka hoće da je momak zavoli uhvati slepog miša, zakolje ga srebrnim novčićem, odseče mu krila i toga momka krišomgleda kroz ta krlia tri puta u predvečerje u neparne dane (ponedeljak,sreda, petak) pa će momak biti njen.

Koja devojka oće da je određen momak zavoli, neka metne usmrti slepog miša srebrnim novčićemzaveže tog miša u maramicu pa će ovaj slepo da trči za njom.

Krila slepog miša dobro istucati u prah, pa umesiti kolač i dati voljenom momku da to pojede, pa će on slepo da se zaljubi u devojku koja mu je to pripremila. Isto to će se desiti i devojci ako joj momak poturi ovaka kolač.

Ako momak zeli da osvoji devojku to može da uradi na sledeći način: Uhvati ribu morunu pa metne u nedra na desnu stranu grudi i sačeka da riba ugine. Tu ribu posle treba da ispeče, tako da se ona pretvori skoto u ugalj, pa je potom istuca u prah a taj prah sipa devojci u piće i da ga ona popije i tako će ona da trči za njim.

foto: Profimedia

Isto tako ako neka devojka luduje za momkom, uzme i isčupa svoju dlaku iz kose uvuče je u iglu i momku krišom prišije jna neki deo odeće pa će on biti njen.

Važna napomena: Ovaj tekst je pre svega zabavnog karaktera i ima za cilj da predstavi još jednu stranu srpskog folklora i naše tradicije. Priloženi sadržaj nije u skladu sa crkvenim pravilima, a ozbiljno bavljenje ovakvim stvarima danas je strogo kažnjivo.

Ovaj tekst vas, dakle, ne poziva da vršite ove obrede, već vam prikazuje još jednu, jako interesantnu stranu srpskog naroda i srpske tradicije.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Opanak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track