SEZONA KUPANJA JE U TOKU: Nemojte nikada sedeti u mokrom kupaćem kostimu, postoje 3 odlična razloga zašto!
Foto: Profimedia

ČUVAJTE ZDRAVLJE

SEZONA KUPANJA JE U TOKU: Nemojte nikada sedeti u mokrom kupaćem kostimu, postoje 3 odlična razloga zašto!

Žena -

Sezona kupanja na moru i u bazenima je u toku, a vlažna područja izvor su gljivica i bakterija, kako u okolini tako i na vašem telu.

Mokri kupaći kostimi skupljaju štetne organizme i uzrok su brojnih infekcija. Nošenje mokrog kupaćeg kostima može da prouzrokuje od gljivičnih infekcija do upale mokraćne beške. Alisa Dvek, ginekolog, tvrdi da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima kao što su kupaći kostimi ili odeća za fitnes.

3 su razloga zašto nikada ne bi trebalo predugo da ostanete u mokrom kupaćem kostimu:

foto: Profimedia

1. Odlična kombinacija za bakterije

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla i stvara idealno područje za stvaranje bakterija. Materijali kupaćih kostima upijaju razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili moru. Nakon izlaska iz vode, vaš polni organ u doticaju je sa svim štetnim materijama koje se zadržavaju u kupaćem kostimu. To narušava balans dobrih bakterija u vagini i može dovesti štetne bakterije u jetru i prouzrokovati razna oboljenja kao što su vaginitis i upale mokraćnih puteva.

Simptomi koji ukazuju na problem: Promene kod vagine kao što su neprijatan miris, sivkasta boja, svrab, oticanje i osetljivost ukazuju na bakterijski vaginitis. Simptomi upale mokraćnih puteva uključuju jaku i stalnu potrebu za mokrenjem, osećaj peckanja i žarenja pri mokrenju, bol u karlici i zamućenu mokraću.

Šta možete preduzeti: Ako imate simptome bakterijskog vaginitisa posetite lekara, a do tada obavezno unosite veće količine tečnosti, naročito sok od brusnice ili njene suplemente, ali i tablete za bolove.

foto: Profimedia

2. Uzrok gljivičnih infekcija

Budući da gljivice uspijevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kupaći kostimi mogu uzrokovati gljivične infekcije kod žena. Razmnožavanje bakterija u mokrim kupaćim kostimima prouzrokuje porast gljivičnih ćelija u vagini ili vulvi što izaziva neprijatne simptome poput peckanja i žarenja, osetljivosti i grudvastog sekreta.

Simptomi koji ukazuju na problem: Jak svrab u unutrašnjem ili spoljašnjem delu vagine i beli sirasti sekret.

Šta možete preduzeti: Preporučuje se uzimanje lekova i krema protiv gljivica, a ako ne poboljšaju stanje obavezno posetite doktora.

foto: Profimedia

3. Nastaje osip i svrab

Sedenje u mokrom kupaćem kostimu može prouzrokovati infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalija, mogu zahvatiti i unutrašnje područje bedara i zadnjice. Infekcija je vrlo slična gljivičnoj, ali razlika je u obliku gljivica.

foto: Profimedia

Simptomi koji ukazuju na problem: Svrab i osip na području bedara i pukotina na području genitalija, crvenilo i oljuštena koža gde je osip najcrveniji u sredini.

Kurir.rs/Cure.ba, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NAJLEPŠI KUPAĆI KOSTIMI ZA LETO 2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track