POKUŠAJTE BAR PREKO LETA: Ovih 6 fenomenalnih stvari će vam se desiti ako prestanete da nosite šminku!
Foto: Profimedia

ZDRAVLJE NA PRVOM MESTU

POKUŠAJTE BAR PREKO LETA: Ovih 6 fenomenalnih stvari će vam se desiti ako prestanete da nosite šminku!

Žena -

Bez obzira koliko je volite i koliko vam svakog dana diže samopouzdanje, šminka nije baš najzdravija stvar koju možemo staviti na sebe.

Ona je prepuna sastojaka koje ne bi smela sadržati, a koji su pod maskom "ne tako štetnih" stvari. Zato je vrlo važno licu dati predah i osloboditi ga tereta barem jednom sedmično ili što ćešće preko leta. Evo koje su pozitivne strane odbacivanja šminke:

foto: Profimedia

1. Pore se smanjuju

Čestice pudera, korektora, rumenila i bronzera nakupljaju se u porama tokom svakog nanošenja. U kombinaciji sa zagađenim česticama u vazduhu, znojem i prljavim četkicama za šminkanje, pore se s vremenom začepljuju i postaju sve veće. Kada ne nosite šminku, smanjuje se nakupljanje prljavštine te stvaranje bora.

2. Bubuljice manje izbijaju

Koliko često perete četkice za šminkanje? Niste ni svesne koliko se prašine i bakterija nalazi na njima koje potom svakog dana iznova utrljavamo na lice. Zbog ovoga ni ne čudi što nam se na određenim delovima lica pojavljuju bubuljice i akne koje pokušavamo da prekrijemo sa još pudera.

foto: Profimedia, Thinkstock

3. Manje očnih infekcija

Maskara trepavice čini dužima i gušćima, ali takođe može uzrokovati konjuktivitis i druge očne infekcije. Isto je i s prljavim četkicama za nanošenje šminke na očima. Redovno ih čistite.

4. Koža više nije dehidrirana

Agresivni čistači i skidači šminke isušuju kožu i blokiraju njenu sposobnost samoregeneracije. Ona je tada primorana da proizvodi što više sebuma kako bi nadoknadila vlagu. Kada počnete nositi čisto lice, primetićete da se više toliko ne mastite i da vam je ten svežiji nego inače.

foto: Profimedia

5. Manje alergijskih reakcija

Koža može burno reagovati na sastojke poput parabena, sulfata, veštačkih mirisa koji iritiraju i često dovode do kontaktnog dermatitisa. Njegova karakteristika su crvene, suve mrlje na koži. Ako ste primetile nešto slično, napravite pauzu od nošenja šminke barem nedelju dana da vidite hoće li se stanje promeniti.

foto: Profimedia

6. Popravlja se sveopšte stanje organizma

Zaboravljamo da se sve što stavljamo na sebe upija i kroz kožu dolazi u krv, što može izazvati anomalije i poremećaje. Sve u svemu, ne znači da se zauvek morate odreći šminke, već da ste nežne prema svojoj koži. I ne zaboravite obavezno skidati šminku pre spavanja.

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track