BILA JE U VEZI SA NASILNIM SOCIOPATOM, A SADA SVE UPOZORAVA: 5 znakova da se zabavljate sa narcisom!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

BILA JE U VEZI SA NASILNIM SOCIOPATOM, A SADA SVE UPOZORAVA: 5 znakova da se zabavljate sa narcisom!

Žena -

Ako ste u vezi sa narcisom, ili sa nekim za koga sumnjate da je narcis, može biti veoma teško objasniti šta se to između vas dešava. Na primer, na svakodnevnom nivou se možete osećati usamljeno, ali da ne razumete baš zašto je to tako. Možda se osećate kao da stalno izgovarate pogrešne stvari i ljutite partnera, ali nemate predstavu šta ih to zapravo ljuti. Bez pravih reči kojima bismo nešto opisali sve može delovati veoma zbunjujuće, posebno ako pre niste čitali baš ništa o poremećajima ličnosti.

Psiholozi i onlajn zajednica svih onih koji su bili u narcisoidnim vezama koriste nekoliko termina da pomognu da se napravi smisao od toga što im se dešavalo, zašto ih je narcis „izabrao“ ili zašto je neko koga su voleli učinio da se osećaju tako. Sve je to zbog toga jer jednom kada počnete da pričate o tome možete da počnete da shvatate zašto su vas tretirali pogrešno.

Dona Andersen je novinarka koja je pokrenula veb-sajt lovefraud.com nakon što je izašla iz nasilne veze sa sociopatom. Ovaj sajt je sada popularno mesto za ljude koji su prošli kroz iskustvo nasilja, kako bi lakše prepoznali i izbegli sociopate.

Andersenova je napisala članak prošlog meseca o nekim frazama i rečima koje bi trebalo da znate ukoliko mislite da prolazite kroz zlostavljačku vezu sa narcisom i sociopatom i ovo je nekoliko koje bi trebalo da znate.

1.Ljubavno bombardovanje

Kada upoznate narcisa, vrlo je verovatno da će vas zasuti pažnjom. Verovatno će vam reći koliko se razlikujete od njihovih prethodnih partnera, koliko ste posebni i da je suđeno da budete zajedno. Možda će vam neprestano davati komplimente, skupe poklone, ili će vas odvesti na odmor.

Zapravo, iako se čine tako, oni nisu prinčevi ili princeze na belom konju, oni vas samo uvllače u svoju zamku, ističu psiholozi. Oni su vas spazili i želeli da vas iskoriste, pri tom koristeći šarm kao tehniku poznatiju pod nazivom „ljubavno bombardovanje“.

Ako osećate da vaša veza brzo napreduje, onda je to verovatno tako. Ako vam je neko dao izjavu neopisive ljubavi samo nekoliko nedelja nakon što ste ga upoznali, i ako kaže da ste njihova srodna duša, a vi se ne osećate ok zbog toga, onda pažnja ne dolazi iz iskrenih pobuda.

foto: Profimedia

2.Predator

Pre nego što vas je upecao, narcis je sigurno već počeo da traži novu metu. To je veoma slično lovcu koji lovi svoj plen jer oni znaju kako da nađu nekoga ko je slab i koga mogu lako da iskoriste.

Narcisi pažljivo traže sledeću osobu koju će šarmitati, zavesti i zarobiti i veoma su dobri u tome. To mora biti neko od koga će moći dosta da uzimaju, ali neko ko takođe ima i ranjive strane, ističe Silvija Horvat iz Psihološkog centra.

Međutim, njihova meta je obično veoma brižna osoba koja voli da ugađa drugim ljudima. Takve osobe su obično veoma vezane za porodicu i prijatelje, a karijera im je takođe veoma bitna. Posedovanje ovih kvaliteta znači da ćete moći da vidite više dobrog u narcisima, pre nego što vas odbiju.

3.Igra sažaljenja

U svojoj knjizi „Sociopata pored vrata“ Marta Staut kaže da najpouzdaniji znak sociopate nije strah koji on izazva, baš naprotiv. Oni na početku zadobijaju vaše simpatije. Ako shvatite da sve češće sažaljevate nekoga ko vas neprestano povređuje i ko se aktivno bori za vašu naklonost, velike su šanse da se zabavljate sa narcisom.

4.Gušenje

Prema članku psihološkinje Stefani Sarkis ovu taktiku koriste manipulatori kako bi dobili moć nad nekim. Sarkis kaže da postoji nekoliko stadijuma ove taktike. Ona se sprovodi postepeno i baš zbog toga može biti veoma teško da se isprva otkrije. Ona počinje sa ponekom laži, zajedljivim komentarom sa vremena na vreme sve dok se intenzitet ne pojača.

Narcisi vam mogu reći bezočne laži za koje znate da nisu tačne, ali su oni toliko uverljivi da i sami možete posumnjati u svoju percepciju. Oni takođe poriču da su nešto rekli ili uradili, a vi ste sigurni da je to tako. Sarkis kaže da što ovo više rade, vi sve više preispitujete svoju realnost i počinjete da prihvatate njihovo viđenje.

Sa vremena na vreme, narcis vam može dati kompliment kako bi se vi osećali bolje i preispitivali da li su oni zaista loše osobe ili ne. Ovo sve pojačava komfuziju i čini da mislite da gubite um.

5.Džekil i Hajd

Ne možete da razumete zašto vas vaš partner u jednom momentu zasipa komplimentima, a u drugom vas optužuje i zloban je? Džekil i Hajd ponašanje je zajedničko među narcisima i zlostavljačima, a koriste ga kako bi vas držali pod kontrolom. Psiholozi se slažu da zlostavljači mogu biti šarmantni i prijatni kada ih gleda neko sa strane, kao što su to prijatelji i porodica, ali mogu postati čudovišta kada ostanete sa njima nasamo.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Bizlife, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track