NE BRINITE, NISTE JEDINI, I VOJVOTKINJA KEJT SE NAŠLA U ISTOJ SITUACIJI Savet stručnjaka: Evo kako se nositi sa dečijim izlivom besa na javnom mestu
Foto: Printscreen/Youtube

Ispad besa kod roditelja izaziva osećaj nemoći

NE BRINITE, NISTE JEDINI, I VOJVOTKINJA KEJT SE NAŠLA U ISTOJ SITUACIJI Savet stručnjaka: Evo kako se nositi sa dečijim izlivom besa na javnom mestu

Žena -

Možda će se mnogi roditelji osećati bolje kada znaju da se i buduća kraljica i kralj Velike Britanije suočavaju sa napadima besa svoje dvogodišnje kćerke, i to na javnom mestu!

foto: Printscreen/Youtube

Nedavno, tokom posete mlade kraljevske porodice Nemačkoj, medijima je privukao pažnju jedan mali incident kada se dvogodišnja princeza bacila na pod u napadu besa i “posvađala” sa svojom majkom. Roditeljima male dece je vrlo dobro poznata ova situacija.

foto: Printscreen/Youtube

Temper Tantrum ili ispad plača i besa male dece kod većine roditelja izaziva osećaj bespomoćnosti. Roditelji se sa pravom osećaju osramoćeno kada se nađu u ovoj situaciji na javnom mestu i vrlo često pomisliti da nešto ne rade kako treba, te dete ovako reaguje, objašnjava defektolog-logoped Dragana Filipović.

foto: Foto: Privatna arhiva

Međutim, ovo je jedna vrlo česta rekcija koja se javlja kod male dece koja još uvek nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoje emocije i ponašanje.

APEL DEFEKTOLOGA RODITELJIMA: Bebama nisu potrebni pametni telefoni, već pričljivi roditelji!

"Kada se roditelji nađu u ovakvoj situciji, posebno na javnom mestu, treba da ostanu hladni i smireni, te svojom nervozom ne podižu dalju tenziju i paniku. Neophodno je da budu pored deteta i da ga ne ostavljaju samo da se baca na pod i plače. Najbolje je podići dete, zagrliti ga i skoloniti se na neko bezbedno mesto dok njegov bes ne prođe.

foto: Profimedia

Većina roditelja primenjuje dve strategije koje su dobre i u većini slučajeva pomažu da se dete smiri. Prvo, našale se sa detetom. Naprave neku grimasu ili gest koji izazove osmeh - suprotno ponašanje od onog u kome je dete trenutno. Drugo, odvlače pažnju detetu od onoga što je frustraciju izazvalo. Na primer, započnu razgovor o nečemu sasvim novom, pokažu detetu neku igračku ili životonju koju ono voli.

DETE VAM JE NESTAŠNO, RAZDRAŽLJIVO, SLABO PAMTI U ŠKOLI? Proverite krvnu sliku, moguće je da mu nedostaje gvožđe

Ono što roditelji svakako ne bi trebali da primenjuju u ovakvim situacijama je kazna za ovakvo ponašnje. Deca ovo ne rade planski i vrlo često nisu svesna svog ponašanja. Deca samo nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoj ponašanje, posebno ne na javnom mestu, kao što to činimo mi odrasli", zaključuje Filipovićeva.

Šta vi mislite kako se snašla mlada mama, princeza Kejt Midlton?

(Kurir.rs/lexis.rs/Foto: Printscreen/YouTube)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Glamur, slava i elegancija: 3 princeze čija je svaka odevna kombinacija VEST DANA (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track